Читај ми!

Бројни изазови конференције „Будућност коју треба осмислити“ – међу њима и универзални проблем климатских промена

Како да замислимо и како да остваримо будућност у којој бисмо желели да живимо? Како се суочити са безбедносним изазовима повезаним са климатским променама и загађењем планете, теме су конференције „Будућност коју треба осмислити" у организацији Европског центра за мир и развој и Универзитета за мир Уједињених нација.

Након паузе због пандемије, суочавања са убрзаном климатском кризом и са војним сукобима, потребан нам је мир више него икад у еколошки и економски јединственом глобалном систему, речено је на конференцији.

„Зачуђујуће је и изненађујуће да се глобално друштво у 21. веку, нажалост, мора суочавати са толико трагичних ситуација које указују на то да заправо они који су одговорни и обавезни да размишљају о будућности и о томе како ћемо решавати проблеме са којима смо окружени, то чине на доста неефикасан начин, често непродуктиван начин, а често и деструктиван начин“, рекао је Борис Цизељ из Европског центра за мир и развој из Љубљане.

„Има много безбедносних проблема. Моје колеге би рекле да су највећи проблем климатске промене, а не војне претње. Погађају све људе подједнако, а сви људи заједно могу то да реше. Свет тога постаје свестан, то није национални или верски проблем, проблем је универзалан“, истиче Дон Волас, председавајући конференције, са Института за међународно право у САД.

Наш регион је посебно погођен и климатским променама и загађењем. Србија прати циљеве УН и ЕУ.

„Приоритети Србије у УН су добро познати – доследна заштита територијалног интегритета, унапређење и очување мира и безбедности на међународном нивоу, допринос реализацији циљева одрживог развоја“, рекла је Марина Јовановић из МИП-а Србије.

Годишње, од последица загађења у свету, умре девет милиона људи. Најновији подаци показују да је око 40 одсто светске популације угрожено утицајима климатских промена.

„Један од најважнијих циљева је искорењивање екстремног сиромаштва и глади. Глобално, број људи који живе у екстремном сиромаштву опао je за више од половине, пао је са 1,9 милијарди у 1990. на 836 милиона у 2015. години“, рекао је Хосе Грацијано да Силва из Бразила, дугогодишњи директор Светске организације за храну (ФАО).

А проблем глади не може се решити због сукоба у свету, навео је Да Силва. Од Другог светског рата планета није имала толико сукоба као данас због чега трпи две милијарде људи. Године 2022. за наоружање је потрошено 2,2 билиона долара.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара