Читај ми!

Ученици Шесте београдске гимназије: Наше хаљине од рециклираног материјала нису смеће

Ученици Шесте београдске гимназије организовали су модну ревију од рециклажних и нерециклабилних материјала под називом „Зелена Шеста“, у оквиру програма „Знање за одрживи развој“ Националног конвента о Европској унији.

Идеја ђака Београдске шесте гимназије била је да подсете ширу јавност на есенцијалну улогу зеленила и важност садње биљака у школи и школском дворишту, али и да истовремено едукују своје другаре о последицама загађења ваздуха и глобалног загревања.

Професорка енглеског језика Шесте београдске гимназије Весна Јефтић наводи да су ђаци имали идеју да се кроз креативну радионицу, која би привукла и друге ученике школе, да се мало позабаве овом темом.

Да пробамо да направимо модну ревију од материјала који су за рециклажу и који су генерално отпадни, да скренемо пажњу на количину загађености, земље, воде и ваздуха, да скренемо пажњу на то да човек треба да буде умерен и да води рачуна о томе шта ради природи и својој околини“, објашњава Јефтићева.

Према њеним речима, све је било срећан и добар склоп околности.

Онда се направила добра атмосфера, пуно добре позитивне енергије. Позвани су сви заинтересовани да учествују као дизајнери и као модели. Донели смо материјале и направили ове феноменалне моделе које смо приказали“, налашава професорка Јефтић.

Михајло је идејни покретач овог мини-еко пројекта, који је на старту без двоумљења подржала професорка хемије Драгана Бранковић.

Током реализације, Михајло је био задужен за дизајн и промоцију на друштвеним мрежама.

„Научио сам доста тога о дизајну, о тим еколошким проблемима, као и о рециклажи и о томе како рециклажа није само неки досадан процес или реч, већ стварно начин да се креира нешто више од отпада, да се креира уметност. Тако да, наше хаљине су можда направљене од рециклираног материјала, али дефинитивно нису смеће“, поручује Михајло.

„Ово је једна од прилика да се покаже да школе, поред тога могу да буду креативно место, пуно добре енергије, које може да подстакне ђаке да раде нешто другачије, да се осећају добро у својој школи, што је јако важно, а не да беже од ње и на крају да ова школа буде боље место за све нас“, нагласила је професорка Весна Јефтић.

„Зелена Шеста“ позива ђаке да се укључе у пројекат. Успех еко-модне ревије био је ветар у леђа за оно што следи: интерактивне радионице, садњу зеленила, чишћење школских површина и околине, а на нивоу Општине Звездара озбиљан еколошки активизам.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије