После 100 година, сиви вук прошетао Калифорнијом – ипак није изумро

Међу џиновским секвојама у Националном парку у јужној Калифорнији, примећен је сиви вук. За ову врсту се раније мислило да је изумрла, јер се на овим просторима није појављивала скоро сто година.

Прва је вука приметила Мишел Харис у јулу ове године, али је прво помислила да је велики сиви пас. 

Пошто је забацио главу уназад, испустио је урлик, препознатљив вуку. Помислила сам да не личи на вука, али сигурно јесте“, истакла је Мишел Харис.

Каснијом анализом трагова и длаке који су пронађени на локацији којом се кретао сиви вук, утврђено је да је реч о женки сивог вука, вођи чопора, која је названа „Туларе“.

Са женком је у Национални парк стигло четворо младунаца, два мужјака и две женке.

ДНК анализа је такође показала да су директни потомци вука ОР-7, који је 2011. године био први вук у Калифорнији после деведесет година.

Еколози су били узбуђени због поновног појављивања вукова у овој области и позвали су америчку службу за шуме да обустави пројекте сече у региону.

Власници стоке у том подручју брину због појаве сиве вучице јер би њихове животиње могле да постану лак плен и храна овим дивљим животињама.

Иначе, широм Сједињених Држава у 19. и 20. веку био је дозвољен лов на вукове – до њиховог истребљења. То је имало лоше последице, јер је нестанак овог предатора имао неочекиване ефекте на животну средину, популација лосова и јелена драстично се повећала.

Као и у Националном парку Јелоустоун, одсуство вукова је утицало на цео екосистем и пејзаж, а њихово обнављање могло би да има позитиван ефекат балансирања.

Фармери и ренџери не би требало да брину јер држава Калифорнија већ има успостављен систем за накнаду штете власницима стоке коју убију вукови,  преноси ЛА тајмс.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије