Стокхолм планира да до 2025. године забрани све аутомобиле на бензин и дизел

Шведска престоница најавила је план да до 2025. протера аутомобиле на бензин и дизел из центра града у намери да смањи загађење и буку.

Од 2025. године, у 20 блокова унутрашње зоне Стокхолма, који покривају финансијске и трговачке делове града, моћи ће да се возе само електрична возила. Такође, почетком исте године биће одлучено да ли ће зона бити проширена.

Најављујући план, Ларс Стромгрен из градске канцеларије за саобраћај рекао је због загађења у граду деца обољевају чешће од плућних болести, а старији превремено умиру.

„Морамо да елиминишемо штетне издувне гасове од бензинских и дизел аутомобила. Зато уводимо најамбициознију зону ниских емисија“, истакао је Стромгрен.

Многи градови су увели, или тек треба да уведу, мере да смање загађење, али је шведска престоница отишла корак даље. Париз, Атина и Мадрид су забранили дизелаше, а Лондон само највеће загађиваче.

„Многи градови су имплементирали зоне ниских емисија у којима возилима са великим емисијама није дозвољено или могу да се крећу ако додатно плате. Стокхолмски модел је далекосежнији. Бензински и дизел аутомобили ће бити забрањени, тачка“, навео је Стромгрен.

Према његовим речима, одабрана је зона где је велики број бициклиста и пешака свакодневно изложен загађењу.

Ипак, постоје неки изузеци. Иако се намерава да само потпуно електрична возила могу да се возе, већи комбији са хибридним моторима ће моћи да се крећу, а такође су од правила изузета полицијска и возила хитне помоћи.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара