Хајдучка трава – лековита, корисна и јестива

Када је време да се посаде биљке као што је ехинацеа, рузмарин, лаванда, хајдучка трава.

Хајдучка трава, осим беле која је лековита, може бити жуте, црвене, розе, наранџасте и других боја. Жута врста расте до 120 центиметара висине, а уколико је орезујемо можемо је држати на висини од 50-60 центиметара и тада ће бити бујнија. Расте и сади се на сунчаном делу и одлично подноси сушу.

 Хајдучка трава је једна од мојих омиљених биљака, изузетно лековита, корисна чак и јестива. Важно је да напоменемо да се у лечењу и исхрани користи дивља хајдучка трава. Користи се и жута хајдучка трава која је нешто ређа и заштићена је законом у нашој земљи и не би требало да је беремо. У лечењу се користе листови и цветови хајдучке траве. Она делује за убрзавање зарастања рана, женски је чај за регулисање циклуса, стимулише апетит и варење“, истакао је Момчило Антонијевић, народни травар и новинар.

Хајдучка трава цвета од јуна до октобра и најлепша је када се сади као позадини нижим биљкама, може се размножавати резницама а на сваке 3-4 године било би добро да се корен дели да би се биљка подмладила.

недеља, 03. децембар 2023.
° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке