Читај ми!

Лавица већ четири дана критично, оперисана, борба за њен живот и даље траје

Мала лавица која је примљена у четвртак у лошем стању, дехидрирана, слаба, мршава, већ четврти дан је критично и боримо се за њен живот, наводи се у саопштењу Зоолошког врта Палић.

У Зоолошком врту Палић наводе да су се одмах по пријему код изнемогле животиње видели следећи проблеми: лоша крвна слика, упале у организму, анемија, била је пуна паразита, испод репа је имала рану која је већ инфицирана и очигледно је трпела болове. 

„Она је одмах прегледана (ултразвук, лабораторијски прегледи крви и урее, тестови) и примила је ветеринарску терапију (инфузију, витамине, различите врсте инјекција за јачање, против болова и против упала). По реакцији на месо, делује да никада раније није добијала месо као храну. После дате терапије, почела је сама да једе, али делује да црева и желудац нису у стању да варе, тј. прераде храну и нема столицу. У овој генерално лошој ситуацији може да се деси да и други органи откажу (бубрези, јетра)“, навели су из палићког зоо-врта.

Поред свих наведених проблема, рендгенски снимци показали су да лавица има и сломљену бутну кост на левој нози, а на десној нози делимични прелом, па је упркос опасности од увођења у анестезију, јутрос оперисана.

Због повреда костију, она ће и након операције морати да се држи у што мањем простору како би мировала, да би кости могле да јој зарасту. 

„Због опште слабости организма не можемо је стално држати под благом седацијом, већ је потребно физички јој ограничити кретање“, наглашавају у Зоолошком врту Палић.

У тој установи захваљују свим људима и организацијама за заштиту животиња које им се јављају, нуде помоћ и подршку.

„Најважније у овом тренутку је да се лавица стабилизује, опорави, а након тога ћемо заједно са другим државним органима наћи најбоље решење за њу“, поручују из палићког зоо-врта.

Кикица, како су лавици наденули име у врту, пронађена је 21. септембра на Чантавирском путу, на изласку из Суботице.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се