Читај ми!

Уједињене нације упозоравају: Климатска криза отвара „капије пакла“

Свет је на путу да доживи пораст температуре од 2,8 степени Целзијуса, што је знатно изнад циљане границе од 1,5 степен. На то упозоравају УН и позивају на амбициознију акцију све лидере који су се окупили у Њујорку на јесењем заседању Скупштине.

На 78. заседању на високом нивоу Генералне скупштине УН о климатским амбицијама светски лидери, креатори политике и актери цивилног друштва процењују напредак у остваривању циљева одрживог развоја и подстичу већу акцију у борби против климатских промена.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес рекао је да је климатска криза отворила „капије пакла“.

„Геополитичке поделе још не дозвољавају оно што мора да буде историјски компромис између развијених економија и економија у настајању које су највећи емитери, да се удруже, поштујући принцип заједничке диференциране одговорности, али сви препознају да морају да ураде више, и они морају да ураде више заједно – спајајући ресурсе и посебно технолошке ресурсе, како би убрзали транзицију која је потребна”, наглашава Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација.

Гутерес је такође рекао да је на Самиту виђен знатан број земаља које већ у потпуности усклађују своје политике, стратегије и инвестиције са границом од 1,5 степен.

Насупрот томе Велика Британија, која је последњих година покушавала да обезбеди лидерску улогу у свету у заустављану глобалног загревања, управо је најавила заокрет и ублажавање политике која има за циљ постизање нето нулте емисије угљеника до 2050. године.

Премијер Сунак саопштио је да ће забрана продаје аутомобила на бензин и дизел бити померена са 2030. на 2035. годину. То је изазвало протесте у Даунинг стриту.

На то реагује и бивши амерички потпредседник и заговорник заштите климе, Ал Гор, и назива слабљење зелене политике у Великој Британији „шокантним и разочаравајућим“.

Ал Гор је рекао да се „индустрија фосилних горива показала много бољом у хватању политичара него у хватању емисије угљен-диоксида".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво