Читај ми!

Пчелама прија живот у граду

После Париза, на чијим је крововима данас 300 кошница које годишње дају седам тона меда, та пракса је све заступљенија и у Београду. Нови становници освајају кровове зграда, производе београдски мед, а њихова улога у биодиверзитету града није занемарљива.

Непроцењива је улога пчела као опрашивача разноврсних биљних врста које људи користе у исхрани. Готово сваки трећи залогај хране, направиле су пчеле. Зато је питање зашто пчеле нестају, од изузетне важности.

Медоносна српско-француска сарадња, разлог је наше посете Амбасади Француске. На крову Амбасаде већ неколико година пчеле у две кошнице живе београдски живот.

„Моји претходници су дошли на ту идеју. Започели смо непосредно пре затварања, пре короне. Идеја са којом се кренуло је да се искористи место на коме се налази амбасада и близина Калемегданског парка и липа које се налазе у њему. Почело је тако што су се том пројекту придружили запослени у амбасади и то је сада заједнички пројекат“, наводи Пјер Кошар, амбасадор Републике Француске у Србији.

„На Француској амбасади се налазе две кошнице и прошле године смо из те две кошнице изврцали 70 килограма меда, што је поприличан принос. Због разноврсности биљака у граду приноси су доста добри. У зависности од сезоне ми смо имали три различите врсте Београдског меда. Назвали смо га Београдско пролеће, лето и јесен и сваки варира са укусом, имамо цветни мед, шумски мед и неку комбинацију багрема са ливадским цвећем“, каже Давид Мардешић из Београдског удружења пчелара.

Мед је, кажу из Удружења, изузетног квалитета, и као такав долази до својих корисника и то као дар.

„У Србији постоји та дивна традиција поклањања. Ми смо, такође, желели да успоставимо неку врсту традиције и да партнерима поклањамо мед, али и Французима, који су нам гости овде. У том смислу ми смо направили тегле у којима пакујемо мед и направили етикете у стилу ар декоа, да одговарају и епохи из које је наша амбасада. И да, волим да кад обилазим манастире купим мед који се тамо прави. И поклоним наш“, напомиње Пјер Кошар, амбасадор Републике Француске у Србији.

Овај пројекат је само део пројекта Зелена амбасада, у коме учествује и Београдско удружење пчелара.

„Градови су се показали као нека сигурна лука за пчеле јер нема пољопривреде, не користе се пестициди, не третирају се биљке, а хране има много више но у руралној срeдини“, наглашава Мардешић.

У Београду живи око 250 врста пчела, од тога само једна прави мед. Удружење пчелара покушава да разним акцијама и пројектима помогне биодиверзитету, односно пчелама у нашем граду.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво