Читај ми!

Има наде за озонски омотач ако смањимо употребу хемикалија

Међународни дан заштите озонског омотача, 16. септембар, посвећен је напорима у смањењу количине хемикалија које уништавају тако важан заштитни слој по здравље људи. Светска метеоролошка организација указује да би, уз садашње напоре, озонски омотач у потпуности могао да се опорави у року од четири деценије.

Постепено укидање скоро 99 одсто забрањених супстанци које оштећују озонски омотач довело је до његовог значајног опоравка у горњој стратосфери и до смањења изложености људи штетним ултраљубичастим зрацима Сунца. На то указују подаци Мреже посматрачких станица Светске метеоролошке организације "Global Atmosphere Watch".

„Међународни уговори о заштити озонског омотача направили су драматичну и мерљиву разлику у заштити људи и планете. Они показују моћ мултилатерализма и требало би да инспиришу наду да, заједно, можемо да спречимо најгоре климатске промене и изградимо одржив и отпоран свет“, рекао је генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес у поруци.

Кигалијским амандманом, који је договорен 2016. године, постепено се избацује хидрофлуороугљеник. Његовом ратификацијом и применом би се могло избећи загревање до 0,5 степени до 2100. године. Комбиновањем преласка са гасова стаклене баште са мерама енергетске ефикасности у опреми за хлађење овај допринос би могао да се удвостручи.

„Ограничавање пораста глобалне температуре на 1,5 степен Целзијуса и даље је могуће ако одмах и драстично убрзамо климатске акције. Предложио сам Пакт о климатској солидарности и Агенду убрзања да бих помогао да се ово постигне“, истакао је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Ако постојећа политика остане на снази, очекује се да ће се озонски омотач опоравити на вредности из 1980. године (пре појаве озонске рупе) до око 2066. над Антарктиком, до 2045. над Арктиком и до 2040. године за остатак света.

уторак, 26. септембар 2023.
26° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"