Читај ми!

Светски дан заштите животне средине посвећен је пластичном отпаду

Широм света 5. јуна обележава се Светски дан заштите животне средине. Установила га је Генерална скупштина УН 1973. године. Ове године акценат је на решавању проблема пластичног отпада.

Кроз различите активности и кампање на Светски дан заштите животне средине подиже се еколошка свест широм света и скреће пажња на негативне последице људских активности по одрживост природе. Тема овогодишњед Дана животне средине је загађење пластиком и како га победити.

Пластика представља велики проблем на глобалном нивоу и због тога је ова година посвећена тој врсти загађења. Пластика и амбалажа од пластике су свуда око нас и на годишњем нивоу у Србији око 200 000 тона пластике заврши на депонији. Та пластика може да се рециклира и код нас у овом моменту се рециклира око 10 одсто пластике“, рекла је Сандра Докић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине.

Напомиње да су амбиција и циљ да се до 2030. године рециклира до 50 одсто пластике. Планирано је да се на територији читаве Србије уведе примарно одвајање отпада, као и депозитни систем за грађане. Када се врати амбалажа моћиће да се добије новчана надокнада.

"Еколошка свест не подразумева да се плашимо и страхујемо за еколошку средину,  већ да нађемо начин како да је унапредимо. Свест треба да се односи на много боље информисање, као и поштовање постројења за животну средину. Министарство своје партнерство обележава са програмом Ун за развој, у Павиљону „Цвијета Зузорић“ имаћемо панел дискусије, а на самом платоу имаћемо изложбу предмета од рециклираног дрвећа и материјала“, рекла је Сандра Докић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине.

петак, 22. септембар 2023.
31° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"