Читај ми!

Пиво од отпадних вода као доказ да је могуће потпуно пречистити воду

Отпадне воде рециклажом могу имати вишеструку употребу. То показује пример Португалије где њихова фабрика, надомак престонице, пречишћава и канализацију до нивоа да се може користити и у производњи пића. Да би то доказала, фабрика је произвела и сопствено пиво.

У базене фабрике отпадних вода Алкантара у предграђу Лисабона сливају се канализација и друге прљаве воде из 750.000 домаћинстава и других корисника. Производни процес пречишћавања почиње издвајањем муља који такође искористе као биомасу од које производе струју чак 18.000 гигавата годишње за потребе фабрике. Прерадом отпадних вода, кажу, чувају и јавно здравље и животну средину.

„Ова вода, после технолошког третмана, као што можете да осетите, не мирише лоше. Ова вода је сада добра и даље може да се користи у природи“, објашњава Маркос Батиста, директор комуникација фабрике отпадних вода Алкантара.

Лисабонска фабрика годишње пречисти око два и по милиона кубних метара отпадних вода. Тиме, кажу, спречавају и несташице воде услед климатских промена. Вода коју прераде има вишеструку намену. Користи се у индустрији, за заливање пољопривредних површина и за прање улица.

После хемијског фабричког третмана део прерађених отпадних вода се поново враћа у реку. А да је та вода биолошки и хемијски исправна и чиста потврђује, кажу, и чињеница да су успели да сачувају све врста риба у својим водама.

Како би доказали тај квалитет воде, од ње су направили пиво које није за продају већ њиме покушавају да увере јавност да је рециклажа отпадне воде корисна и исплатива. Пивом, које је 2021. године добило и европску награду за иновације, почасте госте. Пробала га је и група новинара из Србије која је у оквиру пројекта Европске уније Пулс Европе“ – обишла фабрику.

„Пиво смо произвели како бисмо променили мишљење и подигли свест о значају чувања и поновног коришћења највреднијег ресурса воде. Вода је богатство и од нас људи највише зависи како ћемо је и колико искористити“, додаје Батиста.

И процес прераде је одржив. Архитекта који је пројктовао фабрику добио је награду. Производни погони за прераду воде готово се и не виде јер су испод земље. На површини је њен кров који је претворен у зелену оазу, коју наводњавају пречишћеном водом.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво