Парк у Бањи Ковиљачи има краљевски шарм

Осим по лековитости, Бања Ковиљача препознатљива је и по једном од најлепших паркова у Србији. Реч је о споменику природе који је под заштитом државе и чију аутентичност ипотпуњују културно-историјска здања из доба краљевине.

Ушушкан између реке Дрине и планине Гучево, парк у Бањи Ковиљачи простире се на скоро 30 хектара. Овај споменик природе краси више од 1500 стабала, а гламурозношћу га одлукује партер на улазу.


„Цео простор је урађен у барокном стилу, а убацили смо један детаљ, круну, јер овај парк носи знак краљевског парка. Прво династије Обреновић, па династија Карађорђевића, која је пуно уложила у овај парк и омогућила нам да данас уживамо у овом простору“, истакао је архитекта Бранко Милошевић.

Своје прве обрисе парк је добио још 1898. године,  а онда су почела да се граде и остала здања по којима је парк препознатљив. Виле Херцеговина и Далмација, Купатило Краља Петра и Кур салон допринели су да се дух традиције и данас осећа.

„Радо долазим зато што је бања прелепа у целости, уређена, мислим да је најлепше уређена бања у Србији, пуна је зеленила, ту је и Кур салон где са уживањем седите уз дивну пријатну музику осећате се као да сте негде у неком другом свету“, рекла је једна од гошћи бање.

„Градско предузеће „Наш дом“ ради и на производњи цвећа, тако да ће неких 20 хиљада садница бити изнето у мају месецу“, рекао је Владимир Петровић, директор ЈКП „Наш дом“.

Сваке године у мају са радом почиње и фонтана која је смештена у средишњем делу парка, а то је призор који никог не оставља равнодушним.

субота, 03. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено