Парк у Бањи Ковиљачи има краљевски шарм

Осим по лековитости, Бања Ковиљача препознатљива је и по једном од најлепших паркова у Србији. Реч је о споменику природе који је под заштитом државе и чију аутентичност ипотпуњују културно-историјска здања из доба краљевине.

Ушушкан између реке Дрине и планине Гучево, парк у Бањи Ковиљачи простире се на скоро 30 хектара. Овај споменик природе краси више од 1500 стабала, а гламурозношћу га одлукује партер на улазу.


„Цео простор је урађен у барокном стилу, а убацили смо један детаљ, круну, јер овај парк носи знак краљевског парка. Прво династије Обреновић, па династија Карађорђевића, која је пуно уложила у овај парк и омогућила нам да данас уживамо у овом простору“, истакао је архитекта Бранко Милошевић.

Своје прве обрисе парк је добио још 1898. године,  а онда су почела да се граде и остала здања по којима је парк препознатљив. Виле Херцеговина и Далмација, Купатило Краља Петра и Кур салон допринели су да се дух традиције и данас осећа.

„Радо долазим зато што је бања прелепа у целости, уређена, мислим да је најлепше уређена бања у Србији, пуна је зеленила, ту је и Кур салон где са уживањем седите уз дивну пријатну музику осећате се као да сте негде у неком другом свету“, рекла је једна од гошћи бање.

„Градско предузеће „Наш дом“ ради и на производњи цвећа, тако да ће неких 20 хиљада садница бити изнето у мају месецу“, рекао је Владимир Петровић, директор ЈКП „Наш дом“.

Сваке године у мају са радом почиње и фонтана која је смештена у средишњем делу парка, а то је призор који никог не оставља равнодушним.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво