Служила туризму 50 година, сада је пуштају у океан - орка Лолита

Заробљена орка Лолита биће пуштена у „слободне воде“ после 50 година које је провела у акваријуму у Мајамију.

Кит убица познат по имену Лолита је корак ближе повратку у своје природно станиште на северозападу Пацифика, након што је деценијама наступала у туристичкој атракцији Мајамија. Узета је из океана 1970, а након дуготрајног спора око тога где и коме заправо Лолита припада, званичници су објавили да се Лолита – позната и као Токи – одведе у њене „родне воде“.

„Лолита ће добити најквалитетнију негу јер тим сручњака ради на томе да јој омогући пресељење у наредних 18 до 24 месеца“, наводи се у саопштењу представника Акваријума у Мајамију.

„Знам да Лолита жели да стигне у слободне воде. Није ме брига шта ко каже. Живела је оволико дуго да би имала ову прилику. И моја једина мисија је да помогнем овом киту да се ослободи“, рекао је Џим Ирсај, који помаже у случају Лолите.

Рекао је да би цена целе акције могла да достигне „осам цифара“.

Орка која има 57 година, није наступала од прошле године, и за сада је у свом акваријуму, који је дугачак 25 и широк 10 метара.

Орке могу да живе до 90 година, теже до 11 тона и нарасту до 10 метара. Верује се да је Лолитина 95-годишња мајка још увек жива.

„Постоји прилика да се акустично, a потом и физички повеже са својом породицом, без сумње“, рекао је Чарлс Виниц, извршни директор пројекта “Whale Sanctuary“.

Кит ће у почетку бити праћен, након обуке о лову која му је прекопотребна јер је деценијама био храњен од стране других.

„Овде смо јер нам је свима дубоко стало до здравља и добробити овог прелепог створења, и веома сам срећна што ће почети процес враћања Лолите у њене матичне воде. Толико људи је радило, молило се и надало оваквом развоју догађаја много година. Најважнија ствар је њено дугорочно благостање и заједно ћемо, вођени стручњацима, наставити да радимо оно што је најбоље за њу”, рекла је начелница округа Мајами Дејд, Данијела Луин Кава.

Орка (кит убица) на листи је угрожених врста, популација је посебно осиромашена између 1965. и 1975. године због улова за паркове.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије