Наш регион посебно погођен климатским променама, штета се мери милијардама евра

Уколико желимо да зауставимо све теже и све чешће последице климатских промена, морају се убрзати процеси достизања нулте емисије, упозорава се у новом, шестом Извештају Међународног панела за климатске промене, који је осам година радило око 800 стручњака. Наш регион је посебно погођен климатским променама.

Медитеран, па и Србија, загревају се брже од глобалног просека и могући су чешћи топлотни  таласи, суше и поплаве, а у будућности ће ти ризици бити све већи, упозоравају стручњаци.

„Ми смо се загрејали у односу на 20. век 1,8 степени, док је средња глобална 1,1 степен. Повећана је учесталост година са сушом, једна по деценији је некада била уобичајено, сада је пет по деценији“, каже Ања Вуковић Вимић, са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Највише је погођена пољопривреда. Штете од суша и поплава у Србији у последњих двадесетак година премашују седам и по милијарди евра.

„Имамо смањење умерених и малих падавина и појачање оних најјачих падавина што такође повећава опасност од поплава и бујица. Биће просторно веће штете од града и биће учесталије“, додаје Вуковић Вимић.

Највећи емитери гасова са ефектом стаклене баште су најбогатије земље, а највеће последице трпе сиромашне које немају  средстава да улажу у наводњавање и заштиту од поплава.

„Поплаве су чешће и интензивније него што су биле, што има последице по инфраструктуру пошто се инфраструктура што се тиче заштите од поплаве се гради за одређени повратни период екстремних догађаја и ако се тај повратни период промени и постане много мањи онда инфраструктура не може да заштити становништво. У случају да има мање воде у рекама, загађење које долази са земљишта је исто или веће онда ће квалитет воде значајно да се смањи. Низ решења јесте везан за узроке који утичу на климатске промене, првенствено решења везана за енергетску ефикасност и прелазак на обновљиве изворе енергије“, изјавила је проф. др Ана Мијић са Империјал колеџа у Лондону.

Да би се раст температуре зауставио на 1,5 степени Целзијуса, наводи се у Извештају, неопходно је да се глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште преполове до 2030. године.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво