Сат за планету - решеност да се штеди енергија, а Земља чува као сопствени дом

Свет се вечерас уједињује у глобалној акцији „Сат за нашу планету" - у 20 и 30 сати на сат времена, гасиће се осветљeње у више од 180 држава међу којима је и Србија. Ту акцију организује „Светска организација за заштиту природе" од 2007. и све је масовнија.

Свет се више од годину дана суочава са незабележном енергетском кризом и штедња енергије је неопходна. И наши грађани су почели да штеде струју - у фебруару, у односу на исти месец прошле године уштедели су више од 36 одсто, а то значи да је скоро милион и 400 хиљада домаћинства успело и да смањи рачуне. Томе ће допринети и вечерашња акција.

„Ове године `Акцију сат за планету Земљу` обележавамо широм земље тако што ће се сви велики градови придружити нашој акцији. Искључиће се и јавна расвета а надам се и грађани светла у својим домаћинствима. А када је реч о додатним активностима које увек радимо у оквиру акције `Сат за планету`, данас ћемо у Сомбору засадити више од 100 садница дрвенастог и жбунастог воћа такозвану `шуму хране`. Та `шума хране` биће јавно доступна и ову акцију организујмо са градом Сомбором, Јавним зеленилом и основном школом `Доситеј Обрадовић` у Сомбору", рекла је Александра Угарковић из „Светске организације за заштиту природе у Србији".

Тај један сат у мраку, осим што уштеди електричну енергију, шаље и важне поруке.

„Негде сам нашла податак да се уштеди између 12 и 15 посто струје, у односу на годишњу потрошњу. Међутим WWF има већи циљ од тога, током овог сата и ове Акције жели да подстакне све грађане широм планете да се укључе у заштитиу животне средине, како своје локалне тако и на планетарном нивоу", додала је Угарковићева.

Најновије анализе упозоравају на то колико је свет климатски, еколошки и енергетски угрожен.

„Најновије објављено истраживање које се ради у 17 држава широм света почев од 2014. године показује да 30 посто грађана директно погађа недостатак воде, а чак 58 одсто грађана изражава велику забринутост због тих несташица. У истом том истраживању можемо да нађемо и податак да чак 37 посто испитаника као директног кривца за катастрофалне суше и недостатак воде, наводи климатске промене. Онда можемо да знамо у каквој се ситуацији налазимо и зато је јако важно да нам се вечерас сви прикључе да буду део `Акције сат за планету Земљу` и на тај начин покажу своју решеност да помогну планети, односно свом дому", објаснила је гошћа РТС-а.

Гашењем светала акцији се придружује и РТС.

уторак, 30. мај 2023.
24° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.