Зашто се туристи у Тајланду моле да не јашу слонове

Слонови су можда познати по својој величини и снази, али туристи који јашу на леђима ових животиња могу да им направе велику штету, на шта указују групе за заштиту дивљих животиња у Тајланду.

Организација за заштиту дивљих животиња из Тајланда, објавила је фотографију слонице Паи Лин, која има 71 годину, и чија је кичма деформисана после 25 година рада у туристичкој индустрији. Слоница је на леђима често носила и по шесторо туриста истовремено.

„Њена леђа још увек трпе последице некадашње праксе када је константно била по теретом. Овај континуирани притисак на тела (слонова) може им оштетити ткиво и кости на леђима, узрокујући неповратно физичко оштећење њихове кичме.

Јахање слонова је популарна туристичка активност у земљама широм југоисточне Азије, али активисти кажу да је то облик окрутности према животињама јер њихово тело није „дизајнирано“ за јахање.

Кажу да се животиње често злостављају и експлоатишу и у другим индустријама, на пример у сечи дрвећа и транспорту дрвне грађе. Многе од животиња угину због исцрпљености и неухрањености јер их људи буквално искоришћавају до смрти.

„Паи Лин је стигла у наше уточиште 2006. године након што је радила у тајландској туристичкој индустрији“, рекао је Едвин Вик, директор фондације Пријатељи природе Тајланда (WFFТ) за cnn.com.

„Одбацио ју је власник који је сматрао да је превише спора и да, пошто је често у боловима – више не може добро да ради“, додао је.

Том Тејлор, директор пројекта групе, додао је да леђа слонова нису „дизајнирана“ да носе велику тежину.

„Њихова кичма има лук ка горе. Стални притисак туриста на њихову кичму може довести до трајног физичког оштећења – што се може видети на примеру Паи Лин“, каже Тејлор.

Вик је рекао да група дели причу о слоници Паи Лин како би подигла свест о окрутности према слоновима и како би убедили људе да их никада не јашу, посебно сада кад је туризам у пуном јеку, после застоја услед пандемије.

„Важно је разумети да се слонови, за разлику од коња, не узгајају за јахање. Они нису припитомљене животиње и узимају се из дивљине и држе у ужасним условима“, истакао је Вик.

Паи Лин сада живи у уточишту, у близини града Хуа Хина, на око два и по сата вожње од Бангкока, где су још 24 слона која су спасена од израбљивања.

Сада се мало и угојила „Дебља је него када је дошла код нас. Али можете врло јасно да видите облик њене кичме – то је физички деформитет са којим ће морати да живи, али добро јој иде“, објаснио је Вик и додао: „Она је дефинитивно сада једна повучена, мирна животиња, и не воли баш да буде у друштву других слонова, али воли пажњу људи.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије