Читај ми!

Крвави пир – две орке у једном „храњењу“ убиле 17 ајкула

Добро познати пар орки Порт и Старборд апсолутни су владари мора око обале Јужне Африке. Због њих велике беле ајкуле у широком луку заобилазе то подручје и то са добрим разлогом – посластица су им укусне и уљем богате јетре ајкула.

Тим морских биолога већ дуже време прати ова два мужјака орки, а један од недавних ловачких похода им је био посебно успешан.

Стручњаци су приметили да су орке током два сата изнова и изнова зарањале у малом подручју пре него што су наставиле даље.

Неколико дана касније на плажи Перли бич пронашли су 11 од 17 убијених ајкула врсте notorynchus cepedianus, које могу да нарасту до три метра дужине.

„Свака од њих била је распорена и недостајала јој је јетра. Орке су такође код већине појеле и остале делове стомака“, наводе из удружења "Marine Dynamics Conservation Trust".

Биолог Алисон Таунер и предводница истраживања каже да је ово највећи број ајкула које су две орке убиле у једном храњењу.

„Могло би да буде више, само што их море није избацило на обалу“, наводи Таунерова.

Орке Порт и Старборд научници прате још од 2009. године, а код обале Јужне Африке дошле су 2015. године.

У том подручју пре 2015. присуство великих белих ајкула било је уобичајено и биле су познате по спектакуларним искакањима из воде док су ловиле фоке.

Сада, међутим, њихова популација је занемарива.

Прошле године море је на обалу избацило измасакриране лешине неколико великих белих ајкула, а научници су успели да сниме Старборда како убија једну.

понедељак, 11. децембар 2023.
2° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу