Читај ми!

Мештани штите нетакнуту природу кањона Трешњице

У кањону и клисури Трешњице природа је нетакнута, јер мештани никад нису желели да због својих потреба наруше екосистем. Прилагодили су се дивљини у којој живе. У чистој води трешњичке реке гаје пастрмку, направили су хранилиште за угрожене врсте, а на пропланцима пастири и даље чувају стада.

У кањону Трешњице више је животиња него људи, али склад између природе и човека никада није био нарушен. Они који данас живе у селима око клисуре, кажу, остали су и опстали само зато што су умели да цене оно што им окружење несебично даје.

„Тешко да ми прилагодимо природу нама, ми смо успели да се прилагодимо природи, дакле искористили смо ресурс реке Трешњице и довели природним падом, природним протоком воду у овај рибњак и на тај начин смо организовали гајење калифорнијске пастрмке“, истакао је Слободан Давидовић.

На реци Трешњици налазе се два рибњака у којима ради локално становништво. Већина мештана труди се да одржава имања својих предака, како би имали разлог више да остану.

Земља на којој пасу овце и вода којом их напајају су незагађене, јер их мештани чувају од свих оних који би можда могли да наруше екосистем.

„Ја сам свесна да је отишло доста народа, међутим, људи су остали овде и видим да се доста њих враћа и вратило би се кад би имало неке шансе да живе од те своје производње и када би људи једноставно и по градовима схаватили те предности праве органске пољопривреде и сточараства“, објашњава Живана Мркоњић.

„Није овде лоше, мислим што се тиче живота и то, него је проблем највећи што одлазе млади одавде и село претежно постаје старачко. Е сад, ја сам ту остао“, каже Новица Ранковић.

Клисура Трешњице део је резервата природе који се налази у близни Љубовије. Природа је према тој крају била благородна, а становници верују да ће се у будућности њихов труд за очување села и природе исплатити.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара