Читај ми!

Пронађен фосил „рибе убице“ стар 360 милиона година

На локалитету Ватерло фарме у јужној Африци откривен је фосил праисторијске рибе која припада врсти "tristichopteridae" која је давно изумрла. Тим истраживача који је открио фосил „рибе убице“, назвао је "hyneria udlezinye".

На основу фосила утврђено је да је риба живела пре 360 милиона година.Један од истраживача и професор биологије на Универзитету Упсала у Шведској, Пер Ахлберг, истакао је да су ове рибе блиско повезане с онима које су еволуирале у прве тетраподе или копнене кичмењаке.

„У периоду раног девона, еволуирајућа рибља лоза поделила се надве гране. Од једне су касније настале тетраподе, а од друге немани и прождрљивци попутХунерије", истакоа је професор.

Одрасла јединка је била слатководна риба дуга три метра која се углавном хранила воденом четвероножним животињама Африке.

У периоду када је живела ова риба континенти нису били исти. Европа и Северна Америка заједно су формирале велики континент под називом Еурамерика, а јужну хемисферу је покривао много већи континент под називом Гондвана, који је укључивао данашњу Јужну Америку, Африку, Антарктик, Индију, Мадагаскар и Аустралију.

Како се наводи у истраживањима, Гондвана је континент на коме су живели огромни тристикхоптериди.

Најновији фосил ископан је 2022. године, а пронашао га је Гесов студент. Иначе локалитет Ватерло фарме у Африци једино је место на коме се могу наћи релевантни фосили. 

Крајем девона дошло је до промена у концентрацијама атмосферских гасова. Нестале су густе и кишне шуме, као и велики број животиња. Према неким проценама чак 75 одсто свих врста је изумрло. Међу њима је и риба са очњацима, која данас нема директне потомке.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво