Читај ми!

Зеленило у градовима – за дужи и квалитетнији живот становника

У недавном истраживању на коме је радио тим истраживача са Института за глобално здравље у Барселони закључено је да треба пошумити градове и смањити њихову температуру.

Садња дрвећа у урбаним подручјима могла би за трећину да смањи број смртних случајева, који су директно повезани са високим температурама и топлотним таласима. Како су навели истраживачи моделирањем је откривено да би повећање садње дрвећа за 30 одсто, могло да смањи температуру за око 0,4 степена Целзијусових, током летњих месеци.

Од 6.700 превремених смртних случајева који су последица високих температура у чак 93 града у свету, једна трећина је могла да буде спречена, наводе истраживачи.

У Европи је нешто мање од 15 одсто урбаних средина под засађеним дрвећем. Студија истраживача, коју води Тамара Ингман, са Института за глобално здравље у Барселони, истиче да већ знамо да су високе температуре у урбаним срединама повезане са негативним здравственим исходима, као што су кардиореспираторна инсуфицијенција и прерана смрт.

„Наш циљ је да информишемо локалне заједнице и доносиоце одлука о предностима стратешког интегрисања зелене инфраструктуре у оквиру урбаног планирања. Тако би се промовисало одрживије, отпорније и здравије урбано окружење", истакла је ауторка студије.

Појам „урбано топлотно острво" везује се за градове у коме бетон и асфалт упијају и задржавају топлоту, због недостатка вегетације.

Климатске промене су већ појачале проблем око загревања планете. Лето 2022. године, сматра се једним од најтоплијих у неким деловима Европе.

Иако у свету више људи страда од хладноће, а не од топлоте у Европи,климатски модели предвиђају да ће болести са смртним исходом које су директна последица топлоте и високих температура представљати озбиљан проблем у будућности у следећој деценији.

„У Европи су температуре све више и последица су климатских промена наше планете. На основу дневних просечних температура и истраживања из 2015. године закључено је да људи умиру у периоду од јуна до августа. Подаци су део анализирања климатских моделирања", навели су истраживачи.

Температуре у градовима

 ​У свим градовима, 75 одсто укупног становништва живело је у подручјима која су бар један степен топлија, док је 20 одсто искусило температуре најмање два степена више.

Свеукупно, градови са највишим стопама смртности од температуре били су у јужној и источној Европи.

„Ово је важно истраживање. Урбана садња дрвећа на циљаним местима доводи до смањења смртности становништва у урбаним подручјима", рекао је је Лоренцо Ваинвригт, предавач на Универзитету Оксфорд. 

Раније студије су показале да зелене површине могу имати додатне здравствене користи као што су смањење кардиоваскуларних болести, деменције и лошег менталног здравља, као и побољшање когнитивног функционисања деце и старијих.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно