Читај ми!

Нова мета eко-активиста, црна мрља преко слике Густава Климта

Активисти за борбу против климатских промена бацили су црну течност на слику Густава Климта у Бечу. Мета напада активиста који се боре за укидање примене фосилних горива, овог пута била је слика „Смрт и живот" која је изложена у Леополд музеју.

Да им је слика Смрт и живот из 1915, била мета, чланови групе "Letzte Generation Östereich" (Последња генерација Аустрија) објавили су на Твитеру

Након што је течност бачена на уметничко дело, које није оштећено, једног активисту је одвео припадник обезбеђења музеја, док је девојка (други активиста) залепила руку за заштитно стакло.

На свидео-снимку инцидента, који је група објавила на интернету, чује се како један од активиста виче: „Ми знамо за проблем 50 година, морамо коначно да делујемо, иначе ће планета бити уништена".

Убрзо је полиција стигла у музеј, и црна течност, коју су активисти унели у термофору испод одеће, очишћена је са заштитног стакла.

Из рестаураторског тима музеја су саопштили да, иако сама слика није оштећена, оштећено је стакло, као и зид и под.

Ханс-Петер Виплингер, директор музеја, рекао је медијима да је забринутост климатских активиста оправдана, „али да је напад на уметничка дела дефинитивно погрешан начин да се спроведе циљ спречавања предвиђеног климатског колапса". Он је апеловао на групу да пронађе друге начине да изнесе своју забринутост.

Аустријски министар културе такође је изразио разумевање за „забринутост, а такође и очај" активиста, али је критиковао њихов облик протеста.

Климтово дело је уље на платну у стилу сецесије која приказује смрт на левој страни и групу делимично голих, загрљених људи на десној. То је једно од најновијих уметничких дела које су на мети климатских активиста последњих месеци.

У Немачкој је кромпир-пире бачен на слику Клода Монеа, док је британска група "Just Stop Oil" бацила супу од парадајза на Сунцокрете Винсента ван Гога у Националној галерији у Лондону прошлог месеца.

У Палати Бонапарта у Риму, активисти за борбу против климатских промена просули су супу од поврћа на Ван Гогову слику Сејач почетком месеца.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара