Читај ми!

Рзав - река која протиче кроз пет кањона

Министарство заштите животне средине објавило је да је покренут поступак проглашења Специјалног резервата природе „Велики Рзав“.

Иницијативу за заштиту Рзава покренуло је Еколошко удружење "Рзав" из Ариља још 2015. године. Три године касније Завод за заштиту природе кренуо је у истраживање и израду студије о заштити која је резултирала одлуком министарства о покретању поступка проглашења Специјалног резервата природе „ Велики Рзав". У плану је заштита 51. километра од укупно 66,6  тока Великог Рзава који протиче кроз територију шест општина западне Србије, на коме је и 11 неистражених археолошких налазишта.

„Рзав протиче кроз пет кањона на својој дужини од 51 километар утврђене су различите биљне и животињске врсте. Неке од њих су заштићене врсте птица, као што су белоглави суп и сури орао", истакла је Наташа Миливојевић, Еколошко удружење "Рзав", Ариље .

„Морам да се вратим на чињеницу да је Рзав једна од последњих дивних река у Европи. Не можемо градити на обалама река, људи треба да уживају и делују у складу са природом",рекао је Владан Илић, Еколошко удружење "Рзав", Ариље.

Према предлогу министарства установљени су режими заштите другог и трећег степена, а сходно томе ово подручје се сматра заштићеним од момента обавештења министарства о заштити и већ се примењују све мере и режими предвиђени до доношења новог акта.

Рзав је једна од пет река југоисточне Европе, једина у Србији која је ушла у иницијативу светских организација природе за заштиту река слободног тока.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара