Читај ми!

Зашто хоботнице гађају једна другу, покушавају да открију истраживачи

Научници су уочили да хоботнице док чисте јазбину отпадом гађају друге хоботнице и сматрају да је то неки облик намерне интеракције.

Хоботнице лове саме, воле отпад, чак знају и да канибализују једна другу. Научници су уочили да ови необични главоношци имају још једну антидруштвену особину – избацују облаке муља, алги, па чак и шкољки на млазни погон и гађају своје сроднике.

Истраживачи који проучавају Octopus tetricus, обичну сиднејску хоботницу, снимили су главоношце како предњим пипцима скупљају отпатке у грудву коју помоћу снажног млаза избаченог из посебног отвора испод задњих пипака – катапултирају од себе.

Истраживачи наводе да ово „избацивање“ хоботнице користи када чисте јазбину или се ослобађају љуштура шкољки после јела, али уочили су и како ударају друге хоботнице овим куглама, и то, како им се чини, с намером.

Професор Петер Годфри-Смит, руководилац пројекта на Универзитету у Сиднеју, наводи да је овакво понашање изненађујуће.

„Овакво бацање – или избацивање или гађање – предметима који су намерно скупљени, је веома неубичајено у животињском свету. Померање предмета, чак и на кратку удаљеност, под водом је посебно необично, а такође, и прилично тешко изводљиво“, објашњава професор.

У извештају објављеном у часопису Plos One, Годфри-Смит и његове колеге наводе како су 2015. године забележили више од двадесет сати видео-снимака у заливу Џервис код јужне обале Новог Јужног Велса у Аустралији, користећи подводне стационарне камере, снимајући понашање око 10 хоботница.

Снимани су и мужјаци и женке како изводе „гађање“. Међутим, тим наводи да су то најчешће радиле женке, при чему су две извеле скоро 66 одсто бацања.

Од 102 „гађања“, тим наводи да је 32 одсто било обично чишћење јазбине, осам одсто је обављено после јела и већину материјала који су избацили у овим приликама чиниле су шкољке.

Међутим, 53 одсто забележених бацања догодило се у року од два минута након што би једна хоботница ступила у интеракцију са другом, било да би се борила, парила или јурила.

Оно што је необично је и откриће да је приликом гађања друге хоботнице у садржају сакупљеном током чишћења јазбине било много више муља.

Истраживачи су закључили да су овакве акције извођење с намером. Установили су, такође и да су тамније хоботнице биле агресивније.

Тим наводи и да остаје нејасно зашто тако гађају друге хоботнице, додајући да на снимцима такво понашање није забележено када би започеле тучу, нити да је било „узвратне паљбе“.

Могуће је да хоботнице ударе једна у другу једноставно као резултат интеракције док чисте јазбину, на пример. Али Годфри-Смит сматра да овакво понашање има одређену сврху.

„Мислим да доста тога упућује на тврдњу о потреби хоботница за 'личним простором‘. У доста случајева, женке су бацале материјал на мужјаке који су покушавали да се паре са њима... Али било је случајева да су женке гађале друге женке“, напомиње професор. 

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара