Читај ми!

Милијардери - колико пара толико штетних гасова

Инвестиције 125 милијардера производе 393 милиона метричких тона емисије угљен-диоксида сваке године, према извештају „Оксфам-а“из Велике Британије.

Милијардери су „предуго бежали од одговорности", истакао је Дeни Срискандарајах, извршни директор "Оксфам-a".

Милијардери који су били укључени у студију имају заједнички удео од 2,4 билиона долара у 183 компаније, што у просеку износи три милиона метричких тона угљен-диоксида који се емитује по милијардеру годишње.

Просечан становник планете емитује у просеку 2,76 метричких тона угљен-диоксида годишње.

Извештај „Оксфама" анализирао је како је 125 најбогатијих људи на свету уложило свој новац и мерио емисије угљен-диоксида тих инвестиција.

Студија је показала да је око 14 одсто улагања милијардера било у „индустрије које загађују", као што су необновљива енергија и материјали као што је цемент, док просечан инвеститор има половину тог износа уложеног у те секторе.

Дени Срискандарајах, извршни директор „Оксфам" , позвао је светске лидере да на климатском самиту Коп 27 „разоткрију и промене улогу коју велике корпорације и њихови богати инвеститори играју у профитирању од загађења које покреће климатску кризу".

„О улози супербогаташа у климатским променама се ретко говори. То мора да се промени, јер милијардери инвеститори на врху корпоративне пирамиде имају огромну одговорност за изазивање климатског слома. Предуго су бежали од одговорности", рекао је Дeни Срискандарајах, извршни директор "Оксфам-a".

На самиту Коп 27, који се одржава у Шарм ел Шејку у Египту, присуствује око 2.000 делегата из различитих земаља како би разговарали на тему како решити климатску кризу.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара