Читај ми!

Где бацате уље после спремања ручка

Често говоримо о заштити животне средине, а да ли смо свесни да и свакодневним активностима утичемо на то што дишемо лошији ваздух и загађујемо земљиште и воду. Ресторани зарађују када отпадне масноће дају на рециклажу. Да ли бисмо се и ми другачије понашали да знамо колико уље које бацимо загађује околину или ипак све мора да се уреди законом?

Годишње потрошимо око 90.000 тона јестивог уља, а више од 30 одсто заврши као отпад. Иако су отпадна јестива уља неопасни отпад, јер су биоразградива, ипак угрожавају животну средину. Највећи део заврши у сливнику.

„Уколико ова уља заврше у водотоцима, они се у почетној фази налазе на површини и могу отежати размену кисеоника. Приликом даље разградње користи се одређена количина кисеоника и у неким мањим водотоцима може смањити концентрацију. А уколико се пролије по земљишту, то земљиште може бити у одређеном периоду неупотребљиво за пољопривредну производњу, или може угрозити постојећи биљни свет“, истакао је Марко Вученовић из Удружења рециклера.

Можда и смемо, иако не би требало да бацамо уље где нам падне на памет, али према Закону о отпаду, угоститељи не би смели то да раде. Ресторани, локали брзе хране, рибарнице, печењаре, сви морају да поседују потврду о томе да отпад дају овлашћеној фирми која га рециклира.

„Остатке уља од хране пакујемо у посебну амбалажу и у обавези смо да предамо фирми која се бави откупом тог уља, на нашу радост, некада давно нисмо знали шта ћемо с тим уљем. Они долазе кад их ми позовемо, данас их позовемо, сутра дођу. То је најчешће једном недељно, канте су од 20 литара“, наводи угоститељ Милан Стојановић.

Највећа фирма у Србији месечно откупи 120 тона отпадног уља, а потом га извози у Европску унију, најчешће у Немачку и Аустрију. Од уља се тамо производи биодизел. То функционише јер угоститељи за искоришћену масноћу добијају новац.

Можда ни грађани не би бацали уље у сливнике када би добили исти подстицај. Овако би морали сами да се организују у својим зградама да би се фирми која откупљује отпад исплатило да дође по њега. У Белгији и Аустрији се више од 50 одсто отпадног уља прикупи из домаћинстава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије