Суд у Француској казнио државу због загађеног ваздуха

Француска држава је добила је озбиљну казну због тога што „није учинила довољно" да побољша квалитет ваздуха у неколико делова земље.

Највиши административни суд Француске изрекао је новчане казне од укупно 20 милиона евра. Казне покривају другу половину 2021. и прву половину 2022. године.

„Иако су током времена примећена побољшања, максимални прагови дозвољене концентрације одређених материја у ваздуху - који се морају поштовати од 2010. године  а посебно се односе на загађење азот-диоксидом и даље су премашени у неколико области у Француској, посебно у урбаним областима Париза, Лиона и Марсеја", наводи се у саопштењу Државног савета. 

„Мере које је држава предузела до данас не гарантују да ће се квалитет ваздуха побољшати како би се у што краћем року испунили захтеви о праговима загађења", додаје се у саопштењу које прати изречену казну.

Суд је поручио да ће следеће године поново размотрити поступке владе по овом питању.

Француска држава је 2021. већ била кажњена са 10 милиона евра због пропуста у првој половини те године.

Министар за еколошку транзицију Кристоф Бечу рекао је да жели да ради заједно са градским властима „са двоструким циљем - да се убрза рад на побољшању квалитета ваздуха и истовремено - да се декарбонизује градски саобраћај".

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије