Читај ми!

Има ли наде за Чонопљанско језеро

Чонопљанско језеро код Сомбора је акумулација, настала осамдесетих година прошлог века за потребе земљорадничке задруге. Некада је било рај за риболовце и излетнике. Услед велике суше, али и људског немара, нестале су две трећине овог језера.

Пре само две године на Чонопљанском језеру је била лоша, али не алармантна као што је данас. Највећа дубина тренутно је око 40 центиметара. Дошло је до масовног помора рибе, примерака толстолобика од по 50 килограма.

„Фали нам доста падавина. Језеро не може да се напуни. Вероватно је и ниво поземних вода поремећен, можда са наводњавањем. Такође, у каналу иза бране је увек пристуна вода, што значи да и брана негде пропушта. И нико на то није реаговао већ годинама“, каже Дане Радаковић члан УСР „Шаран“ из Чонопље.

Нестајањем језера угрожен је читав еко-систем који се ту налази. Околину језера су настањивале заштићене врсте птица, дивље свиње, видре.

„Ово језеро иначе, натапа и канале и ти канали су пресушили. Становници овог села и околних знају колико је то и шта. Нестанком воде, нестанком језера, одлазе и животиње“, наглашава Милан Стокрп члан Ловачког друштва „Фазан“.

Јавно предузеће „Воде Војводине“ се поводом овог проблема огласило саопштењем, у коме се, између осталог, наводи да ће по хитном поступку изловити преосталу рибу и пребацити је у канал Дунав-Тиса- Дунав. У плану је у наредним годинама да се изгради више црпних станица, устава, а акумулација „Чонопља“ биће део подсистема „Телечка“. Наводе и да не постоји оштећење на брани, које многи помињу.

Риболовци и мештани Чонопље се слажу да је за Чонопљанско језеро можда већ прекасно. Међутим, они желе да пошаљу апел да се на време реагује, да се риба на време и изловљава и да се не дозволи да слична судбина задеси и друга акумулациона језера у нашој земљи.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара