Читај ми!

Безбедни смо – од соларних олуја штити нас магнетосфера наше планете

Удар „танке нити“ са Сунца који ће се, како Наса предвиђа, десити 19. јула, могao би да поремети џи-пи-ес и радио-сигнале. Како ће утицати на људе?  

Бранко Симоновић је истакао да соларна олуја неће донети проблеме, јер ће бити на најнижем ступњу опасности. Поларна светлост биће видљива са јужне полулопте.

„Сунчеве олује настају тако што наелектрисане честице великом брзином крену пут Земље и оне се на том путу сретну са оним што нас штити од спољних утицаја, са магнетним пољем Земље. Оне су као балон и када на њих 'удари' јачи притисак, улубе се и приђу ближе Земљи. Пошто су наелектрисане, скрећу ка Земљиним половима и утичу на интензитет поларне светлости“, истакао је Симоновић.

Додаје да је највећа забележена магнетна олуја је Карингтонов догађај из 1859. године. У скорој прошлости било их је много, али не утичу на људе.

"Када су у питању сателитске комуникације, то су уређаји који су предвиђени да избегну такве догађаје. Наша магнетосфера штити нас од јаких олуја, па смо безбедни", закључио је Бранко Симоновић.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара