Читај ми!

У скопском зоолошком врту убијали коње да би хранили лавове, ухапшен управник и петоро запослених

Управник зоолошког врта у Скопљу, Христијан Стаменов и још пет особа ухапшени су пошто су медији објавили да је заклано 10 коња чијим месом је, по налогу управника, требало нахранити лавова. Полиција тврди да је убијено чак 12 коња и једна мазга.

Министарство унутрашњих послова Северне Македоније објавило је да је поднета кривична пријава против управника зоолошког врта и пет особа запослених у тој установи.

„Приликом обиласка зоолошког врта, особе су затечене у помоћним просторијама, односно у простору за обраду хране за животиње, како припремају храну од коња (12 коња и једне мазге) којима су намеравали да нахране дивље животиње“, стоји у саопштењу министарства.

Оптужени су задржани у притвору, а на терен су изашли инспектори Агенције за храну и ветерину који су утврдили неправилности у поступању и одузели месо, додају из полиције.

Дан пре интервенције полиције управник Стаменов је за портал сакамдакажам.мк изјавио да су од Агенције за одузету имовину, током акције хватања крадљиваца дрва и шверцера добили 16 коња, али да је десет било тешко болесно те је одлучено да буду убијени.

Поступало се, како каже, у складу са законом и правилима поступања са животињама, као и да су о томе обавестили Агенцију за храну и ветерину.

„Као установа имамо могућност економског коришћења животиња. Тежак је то поступак, а годинама радим са животињама у зоолошком врту и најбоље знам колико је то тешко, али ништа друго није преостало јер су били болесни. Коње су прегледали стручњаци и закључили да су болесни, да имају отворене ране, преломе, али и рак. У таквој ситуацији, нажалост, не преостаје ништа друго“, рекао је Стаменов.

Осталих шест коња које је зоолошки врт добио од Агенције тренутно су на лечењу и раде се сва потребна испитивања да ли ће моћи да буду задржани у врту.

Пошто су ове информације објављене у медијима, градоначелница Скопља, Данела Арсовска, разрешила је дужности управника Стаменова, јер није објаснио зашто полиција наводи да је убијено 12 коња, док он тврди да је 10 било болесно.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије