Читај ми!

У сред лета зима на Бјелашници

Иако је јул, месец у коме се очекују летње температуре, природа се опет поиграла. На Бјелашници је измерен један степен Целзијуса испод нуле.

Према подацима AccuWeather-a, у Сарајеву је јутрос измерена температура од 8°C, а на Бјелашници око шест сати измеренo je –1°C.  

Планина Бјелашница налази се у централном делу Босне и Херцеговине, југозападно од Сарајева. Највећи део ове планине чине средњи и горњи тријаски кречњаци и доломити, који су испресецани бројним пукотинама. Због њих већина падавина брзо понире у унутрашњост планине, па се она сматра сувим пределом.

Некада су на простору ове планине били глечери, чији се трагови и данас примећују. Висораван Бјелашнице пресекле су на истоку и југоистоку кањонска долина Ракитнице, а на југу и југозападу долина горњег тока реке Неретве.

Највиши врхови Бјелашнице су Звјездара (2.067 м), Крвавац (2.062 м) и Влахиња (2.057 м). Јужни део висоравни је нешто нижи, просечно 1.200 метара.

На висини од 2.067 метра надморске висине налази се метеоролошка станица, која је највиша настањена тачка Босне и Херцеговине.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара