Читај ми!

Мормонски цврчак прети западу Америке у ројевима који броје милијарде јединки

Ројеви џиновских цврчака уништавају усеве на западу САД. Овим инсектима пријају топлије температуре и суше, што су услови који су повезани са глобалним загревањем.

Мормонски цврчак прети западу Америке у ројевима који броје милијарде јединки Мормонски цврчак прети западу Америке у ројевима који броје милијарде јединки
Пољопривредници на западу америке, боре се против најезде такозваних мормонских цврчака - инсеката који могу нарасти скоро осам центимената у дужину.

У протеклих неколико година, цврчци су, поред још неких других инсеката, уништили делове усева а званичници троше милионе покушавајући да контролишу ројеве.

Можда је делом крива климатска криза. Инсекти преферирају и топлије температуре и суше - услове који су повезани са глобалним загревањем.

Ова најезда може бити једна од посебно јачих, јер врста често путује у групама састављених од од милиона или милијарди појединачних инсеката, кажу у Министарству пољопривреде САД.

Један ранчер је за АП рекао да су ројеви били „заиста библијских размера".

Мормонски цврчци добили су то име након што су опустошили усеве које су посадили мормонски досељеници у Јути у 19. веку.

Док марширају широм земље, инсекти прождиру вегетацију, оштећујући усеве, па чак и мењајући обрасце ерозије, отицања воде и кружења хранљивих материја, кажу у надлежном министарству.

Прошле године, 10 милиона хектара у Орегону, који је посебно тешко погођен овом врстом инсеката уништили су мормонски цврчци и скакавци.

Становници погођених подручја описују „путеве клизаве остацима згњечених инсеката и поља оштећена од прождрљивих створења".

Као одговор на опасност, званичници су почели да прскају поља пестицидима. Стручњаци министарства пољопривреде саветују да је пожељна опција да се прскају само неки делови поља како би се смањила популација баш ових инсеката, а да се други заштите.

Власницима земљишта ће бити надокнађени већи део трошкова за пестициде потрошене у ове намене.

Али неке еколошке организације изнеле су примедбе на употребу пестицида. Прошлог месеца, друштво Ксеркс, које се фокусира на очување инсеката, и непрофитни Центар за биолошку разноврсност тужили су један сектор Министарства због програма прскања.

Запад Америке се тренутно налази усред деценија дуге „мегасуше" која је исушила водне ресурсе и довела у питање пољопривреду и сточарство широм региона.

Очекује се да ће се ови суви услови генерално погоршати како се климатска криза продубљује. Очекује се и да ће суше бити све чешће и интензивније како се планета загрева.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара