Читај ми!

Медвед је рањива, величанствена заштићена животиња, али га треба избегавати

Неколико пута у претходних месец дана, сусретали су људи са медведима на Тари, затим Голији, а после дуго времена, мрки медведи примећени су и у ваљевском крају. Њихови трагови виђени су и у клисури реке Градац и на Повлену. Медвед је у Србији заштићена врста и лов на њих је забрањен. Важе за опасне животиње, али они се, у ствари, плаше људи.

Медвед је у Србији заштићена врста и лов на њих је забрањен. Важе за опасне животиње, али они се, у ствари, плаше људи. У нашим крајевима напади медведа су изузетно ретки. Човек је изложен 400 пута већем ризику да настрада од удара грома него од напада медведа. Треба ли се плашити сусрета са медведом, Колико их заиста живи у Србији, и где, нека су од питања за нашег госта Милана Пауновића, кустоса саветник Природњачког музеја.

„У Србији живе три популације медведа, најбројнија је у југозападној Србији, на Косову и Метохији,то су припадници динарско пинске полулације. У источној Србији и на Старој планини живе припадници карпатске и и источно балканске популације. Западна популација броји око 120 , а источна око 20 јединки. Неке од јединки имају огрлице које указују на потребе, понашање кретање медведа. То нам помаже да сазнамо како да се понашамоо према медведима", истакао је Милан Пауновић.

Истиче да када сретнете медведа треба бити прибран,не треба бежати. У случају блиског сусрета треба бити миран и гласан и полако се удаљити. Ризична је ситуација када изненадите медведа, па своје присуство треба најавити медведу.

„Медвед је детектор мириса у свом станишту и углавном ће осетити наше присуство. Они су жива сила која је изузетно јака, увек је у кондицији, а контакте са медведима треба избегавати. Крајње је време да се уведу плански приступи управљањем популације медведа, као и мониторингу у Србији", напомиње Милан Пауновић, кустос и сватник Природњачког музеја.

Посетиоци Националног парка „Тара" могу да посматрају медведе у пратњи водича на два хранилишта.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара