Читај ми!

Једно јаје јапанске препелице има пет пута више витамина од кокошијег

Јапанска препелица припада породици фазана или правих кока. Њена постојбина је Јапан и најраспрострањенија је врста препелице. Гаји се скоро свуда у свету, а Иван Ристић из Левосоја код Бујановца, једини у том крају гаји јапанске препелице.

Јапанске препелице је почео да гаји пре пет година када је његова ћерка добила бронхитис. Сада их Иван Ристић из Левосоја код Бујановца има више од стотину, а за два месеца прода око хиљаду комада. Њихов имунитет је веома висок па због тога врло ретко оболевају.

„Специфичне су исто по томе што траже чист простор, проветрен, тишину, изузетан мир. Плашљиве су птице, не подносе буку. Специфичне су исто у вези исхране. Она мора да тачно на време ујутру и увече добије свој оброк, значи у исто време, ако се заборави храна или вода, одмах се то осети оскудацијом јаја“, објашњава Иван.

Препелица јаја носи искључиво у вечерњим сатима, годишње око 370 комада. Јаја имају високу биолошку вредност и лековита су.

„Кажу да једно препеличје јаје замењује пет кокошјих јаја у витаминима, минералима. Веома су добра за имунитет, имунолошко дејство, превасходно су намењена за имунолошко дејство. Имају пет пута више калцијума, калијума од кокошјег јајета, али када се пију у сировом стању“, напомиње Иван Ристић.

Јаја јапанске препелице су веома тражена, па Иван свакодневно распрода све количине на пијаци или код куће. Осим препелица гаји и производи и расну и украсну живину.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара