Читај ми!

Оригано – биљка магичних својстава древних Грка

Стари Грци су познавали различито зачинско биље, али оригано је био неизоставан не само у кухињи, већ и као лек и део религијских обреда без којег једноставно нису могли.

Оригано – биљка магичних својстава древних Грка Оригано – биљка магичних својстава древних Грка

Древни Грци су неговали оригано због његових бројних лековитих својстава, користили су га у верским обредима и био је неизоставни кулинарски додатак хиљадама година, све до данас.

Оригано доноси срећу

Још у старој Грчкој, сматрало се да ова ароматична биљка доноси срећу и добро здравље, али је такође симболизовала и радост.

Ова биљка је позната као „блистава радост планине“ и још је подједнако заступљена у грчкој кухињи и животу као и у античко доба.

Сама реч оригано потиче од две грчке речи „орос“ – планина и „ганос“ – сјај радости. Легенда каже да је оригано створила, нико други до богиња љубави и лепоте, Афродита.

Грчка богиња је створила и узгајала древну биљку високо у свом врту на врху Олимпа, и учинила је симболом среће и радости. Захваљујући овом древном предању, чак су и венци које су носили младенци били, а понекад су и данас, направљени од ове радосне биљке.

Грци саде оригано да отерају зло

У давна времена, Грци су садили оригано око својих домова у нади да ће отерати зле духове. Чак се верује да су стари Грци пре одласка на починак стављали венац од оригана на главу како би подстакли пророчке снове.

Данас, људи у Грчкој још увек, свесно или несвесно, следе многа древна веровања када је реч о овој биљци. На пример, још саде оригано у саксијама и у својим баштама како би одагнали зле духове и негативну енергију.

Такође, неки и даље верују да оригано има одређена магична својства и да ако мало ставите под јастук, то ће вам обезбедити слатке снове.

Хипократ је високо ценио лековита својства оригана

Ова древна биљка која цвета у августу за старе Грке била један од главних лекова. На крају крајева, Хипократ је рекао: „Нека храна буде ваш лек, а лек нека буде ваша храна“.

Хипократ је чак примењивао уље оригана за лечење кожних инфекција од псоријазе до посекотина, а користио га је и за лечење болова у стомаку.

Чај од оригана уз додатак мало меда, био је лек старих Грка за кашаљ, прехладу и астму. Нешто налик соку од оригана, напитак много јачи од чаја, коришћен је за лечење упале крајника.

Данас се зна да је Хипократ заправо био у праву, јер су научници установили да уље од оригана има антибиотска и антиоксидативна својства.

Сматра се да је грчки оригано једна од најздравијих и најбољих сорти оригана на целом свету јер има високе концентрације карвакрола и тимола – који имају моћна антиоксидативна својства и својства у борби против рака. Ове супстанце могу чак помоћи у снижавању крвног притиска.

Оригано и грчка храна

Наравно, оригано данас игра главну улогу у грчкој кухињи, баш као и у античко доба. Налази се у многим грчким јелима, од најосновнијих традиционалних као што је грчка салата, до врхунских специјалитета од рибе.

Захваљујући старим Римљанима, древна биљка је изашла из Грчке и сада је укусан и здрав додатак кухињама широм света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво