Читај ми!

Рајски призор на Столовима – нарциси и дивљи коњи

Бели нарцис расте једино на планини Столови код Краљева. У време његовог пуног цветања у мају, планинарски клуб „Гвоздац“ организује манифестацију „Нарцису у походе“.

Планинаре и заљубљенике у природу привлаче и крда полудивљих коња, који слободно пасу на планинским пашњацима.

На манифестацији „Нарцису у походе", ове године учествовало је више од 3.000 људи. 

Полазишта су била из Жиче, Брезне и Каменице у подножју Столова.

Планинари из локалног клуба „Гвоздац" обележили су више од 30 километара пешачких стаза, и предузели све за безбедност учесника.

„Манифестација је привукла велики број људи. Ми покушавамо, поштујући све мере епидемијске заштите, да будемо добри организатори, да се нађемо људима на стази уз дељење освежења", рекао је Милутин Вукосављевић из ПСД „Гвоздац".

Столови су природни резерват белог нарциса. У походе му планинари иду већ 65 година.

Пашњацима и ливадама лутају крда полудивљих коња. Питоми су и планинари им често доносе храну.

„Они су навикли са људима. Тренутно можда на планини има неколико хиљада људи", каже Стево Милићевић из Удружења љубитеља дивљих коња на Столовима.

„Столови су иначе планина позната по нарцисима као и по полудивљим коњима. Данас сам дошла да се проведем и да уживам у овом дану", искрена је Анђела Спасић из Краљева.

На највишем врху Столова, Усовици, постављен је крст висок 33 метра. До њега воде све обележене стазе и путеви, и већини учесника то је био крајњи циљ.

„Данас је било преко 2.000 људи и ово је прелепо видети. Нарциси су процветали, и коњи су ту. Мислим да смо сви уживали данас", каже Марина Аврамовић из Врњачке Бање.

„Успон сам по себи није тежак", истиче Драгољуб Корићанац из Краљева. „Увек је задовољство доћи на предивну планину Столове. Имамо изванредне стазе. Имамо мотивацију. Време ту и тамо."

Једино време није ишло наруку планинарима. Да је било ведро, са Столова би се виделе Проклетије у Албанији и врхови Комова у Црној Гори.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара