Није комарац кô рода него жаба кô беба

Мештани једног села Соломонских Острва били су збуњени када су током ловачке експедиције наишли на жабу велику „попут људске бебе“.

Огромни водоземац откривен је у априлу, али су фотографије и снимци тек сада постали вирални, преноси Њујорк пост.

„Нисам могао да верујем својим очима“, рекао је власник пилане Џими Хјуго који је налетео на „годзилу од жабе“ док је јурио дивље свиње у Хонијари.

На Фејсбуку је објавио фотографију детета из села које држи водоземца који је упола мањи од њега.

Импресиван примерак, за који се верује да припада врсти Cornufer guppyi, тежи око килограм.

Џоди Роули, кустос у Аустралијском музеју задужена за очување водоземаца и гмизаваца, рекла је за Аустралијан џиогрефик да никада није видела толико велику жабу.

„Прилично је необично да достигну ту величину, тако да мора бити да је реч о веома старој јединки“, навела је Роулијева.

Иако је Cornufer guppyi једна од највећих на свету, највећа жаба је тзв. „жаба голијат“ која живи на простору Камеруна и може нарасти до 13 центиметара дужине и тежити чак 3,3 килограма.

Величина жабе пронађене на Соломонским Острвима није њен једини адут.

„Зовемо их 'пилетина из жбуња', јер се чини да их нека села воле више од пилетине, али их је тешко уловити“, објаснио је 35-годишњи Хјуго који је заједно са мештанима појео великог Кермита.

„Надам се да ћемо оставити у животу следећу оволику жабу на коју будемо наишли“, каже Хјуго.

Нажалост, то ће вероватно бити све теже јер ова врста постаје све мање бројности услед деградације станишта.

„Приметио сам да их више нема тамо где су некада биле око потока. А у разговору са локалним становништвом сазнали смо да је популација ових жаба драстично опала због поремећаја тока потока“, објаснио је биолог са Соломонских Острва Патрик Пикача и упозорио да је ово јасан знак да станиште мора хитно да буде заштићено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије