Читај ми!

Заврнимо рукаве, протерајмо отпад из своје околине

Кампања „Заврни рукаве“ коју је покренула „Еко стража“, одржава се сваке четири недеље. У трећој, до сада највећој акцији, на више од педесет локација, данас ће бити очишћене дивље депоније које су пријавили грађани или организације. Више њих је и у Београду.

Акцију „Заврни рукаве“ покренула је организација „Еко стража“. Званично је пријављено више од 50 локација на којима ће се окупити борци за чистију животну средину.

Осим тога, ово је позив свима да заврну рукаве и да почисте у својим местима, тамо где су отишли на излет, у својим улицама, у својим зградама.

Драгана Катић из организације „Еко хероји“ (Треш хероји) истиче да акцији могу да се прикључе сви грађани: „На 54 локације у земљи акција почиње у 10 часова. Рукавице и кесе углавном имамо, али свако ко жели може да понесе за себе да будемо сигурни да ће их бити довољно“.

Будући да се не практикује подела једнократних флашица, Катићева је позвача учеснике акције да понесу освежење за себе.

„Локације у центру града су интересантне јер ту људи иначе често долазе у шетњу па сада могу да се укључе у акцију чишћења“, објашњава Катићева и додаје да за разлику од њих, локације које су удаљеније учесницима данашње акције могу бити привлачне као нека врста одласка на излет.

Пребацивањем одговорности на друге не добија се много

Ни споменици културе, ни национални паркови нису поштеђени од засипања отпадом. У протеклих годину дана, више смо летовали у Србији. Сви су се чудили колико је пуно отпада у природи и многи су га остављали за собом.

Рукави ће се данас завртати и на Тари, у Кикинди, Врању.

„Мислим да то што су људи почели да тако масовно заврћу рукаве и да се укључују да је једна порука да је грађанима стало, али и да видимо да је овај проблем јако комплексан и да од тога да пребацујемо одговорност ко је крив – да ли произвођачи због масовне производње или непоштовање закона, недовољно инфраструктуре или несвесни грађани – не добијамо много“, истакла је Катићева.

Према њеним речима, ово је знак да су људи престали да чекају решење и да гледају сами шта могу да ураде.

„Осећај да макар мало можемо да урадимо даје људима осећај моћи да можемо да променимо ствари које нам се не допадају“, поручила је Катићева.

На већини места на којима ће се планирано чистити биће организован и одвоз отпада.

Поента данашње акције није само да се уклони отпад, подвлачи Драгана Катић, него и да се укаже на недостатак системских решења, а и на масовну производњу, конзумеристичке навике.

„Увек покушамо да контактирамо јавне институције и да од њих потражимо подршку, да се и они укључе. На највећем броју локација су они одреаговали и укључиће се“, каже Катићева и додаје да постоје градови у Србији у којима комунална предузећа нису пружила подршку.

Само у последњих 10 година удвостручили смо количину комуналног отпада, а дивље депоније ничу свуда око нас.

Све информације о акцији Заврни рукаве могу се пронаћи на сајтовима „Еко страже“ и „Еко хероја“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво