Читај ми!

Уз малу промену исхране краве избацују 82 одсто мање метана

Мала промена у дугорочној исхрани крава драстично смањује њихово избацивање метана, утврдили су научници.

Нова студија је показала да су мале количине морске траве додате у исхрану стоке, током петомесечног периода, довеле до тога да су животиње ослобађале 82 одсто метана, који је веома моћан гас са ефетом стаклене баште.

Налази су у складу са прошлим истраживањима која су показала да морске траве имају позитиван ефекат на смањивање емисије метана код стоке.

„Сада имамо чврсте доказе да морска трава у исхрани стоке је ефективна у смањивању гасова са ефектом стаклене баште и да се тај ефекат не смањује током времена“, каже Ермијас Кебреаб, директор Светског центра за исхрану и пољопривредни стручњак на Универзитету Калифорнија.

Кебреаб је студију, објављену у Plos One, спровео са др Бреаном Рок.

Краве и други преживари производе метан помоћу микроба у њиховим стомацима док варе своју храну пуну влакана, у процесу сличном ферментацији. Метан се краће задржава у атмосфери од угљен-диоксида, али је 30 пута потентнији од њега.

Врста морске траве asparagopsis taxiformis може у великој мери да смањи производњу метана код крава.

Пољопривреда је један од највећих загађивача и емитера гасова за ефектом стаклене баште, а највећи удео у томе сносе краве и други преживари.

Због тога су протеклих година предузете бројне камање и апели на људе да смање конзумацију меса, али амерички научници тврде да то умногоме може да се побољша убацивањем морске траве у мени стоке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара