Читај ми!

Жаба арлекин има шансу за опстанак – размножавање успело у заточеништву

Биолози су први пут имали успеха у одгајању жабе арлекин у заточеништву и то ван Панаме одакле је овај водоземац чији је опстанак под знаком питања.

Мала жаба Atelopus varius из породице крастача некада је живела на простору од Костарике до Панаме. Данас је на листи критично угрожених врста и може се наћи само у регији Костарике где је поново откривена 2003. године, и тек понегде на западу Панаме.

Жабе арлекинке изузетно су посвећене приликом размножавања. Често проводећи недеље у љубавном загрљају, мужјаци се одричу хране и могу да изгубе и до 30 одсто телесне тежине.

Током сезоне размножавања ови водоземци спуштају се на обале реке да би привукли потенцијалне партнере. Неки мужјаци чак машу да би привукли пажњу женке.

То, међутим, не помаже много и број јединки у дивљини је забрињавајућ. Међутим, биолози из Манчестера притекли су у помоћ.

Пројекат у којем учествују добротворна организација за заштиту дивљих животиња из Панаме (Panama Wildlife Charity), Музеја града Манчестера и Факултета за медицину, биологију и здравље при Универзитету у Манчестеру, у Великој Британији, покренут је да би овај малени водоземац имао шансу за опстанак.

Две године након што су у Панами узели арлекинке и транспортовали их у Велику Британију, научни тим успео је у науму: у савршеној имитацији станишта успели су да одгоје нове младе јединке. 

Овај програм, који је предвиђено да траје три године, могао би да обезбеди подршку за жабе којима прети изумирање, јер би се могле узгајати у заточеништву и враћати у дивљину. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара