Читај ми!

Гондоле у блату – повукла се вода из канала у Венецији

Гондоле у многим венецијанским каналима леже беспослене, негде у плиткој води а негде и у блату, јер су чувене „саобраћајнице“ Венеције због осеке готово пресушиле.

Заштитни знак и туристичка атракција Венеције, гондоле могле су се видети у каналима ових дана на сувом јер је ниво воде пао на 48 сантиметара. Слична судбина задесила је и мање чамце.

Италијански град, који је широм света омиљен због својих канала, дивне архитектуре и уметности, увек је живео у крхком балансу између плима и осека, које стварају варијације у нивоу мора од око пола метра.

Поплава је вишевековни непријатељ града препуног уметности и изграђеног на неколико малих острва на североисточној обали Италије. Сваки нови велики налет воде оштећује његове средњовековне и ренесансне палате.

У новембру прошле године Венеција се суочила са најгором поплавом у последње 53 године.

Трг Светог Марка био је потпуно потопљен. Ниво воде достигао је 1,87 метара, док су палате, кафићи и продавнице такође били под водом.

Од 2003. године у току је огроман инфраструктурни пројекат за заштиту града, али га прате прекорачења трошкова, скандали и кашњења.

Систем покретних подводних баријера, назван Мојсије, требало би да буде у функцији до краја 2021. године, а радови су убрзани након новембарских поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво