Читај ми!

Бинтуронг Арчибалд започео беби-бум у београдском зоо-врту

Пред сам крај прошле године, у зоолошком врту у Београду на свет је дошла беба бинтуронга, прва која је рођена у Србији. Ова животиња изгледа као мешавина малог медведа и велике мачке. Арчибалд је доста порастао за ова три месеца, а Бео зоо-врт добио је још беба.

У београдском зоолошком врту догодио се беби-бум, јер је после бинтуронга Арчибалда, који је привукао велику пажњу јавности, стигло још младунчади.

„Ми не можемо да будемо несрећни са оволико малих животињица које су увек овде око нас да нас увесељавају. Како човек да буде бесан уз овакво друштво? Сваким даном смо све богатији. Кренуло је пролеће, почела је светковина, како ја то зовем 'мале козице' пошто су козе кренуле да се јаре тако да сад имамо и три лепа јарета“, прича за РТС биолог Кристијан Овари.

Бео зоо-врт може да се похвали и малим зекама, а ту је и најновији члан беби дружине, младунче патагонијске маре.

„То је животиња која по свим својим особинама подсећа на зеку, али скакуће као кенгур. Тренутно и малог Срећка хранимо на флашицу“, прича Овари.

Срећко је имао несрећу да се роди када је било веома хладно, па га је мама оставила. Наравно, спасен је, а осим терапије добио је и много љубави од ветеринара Врта.

И Арчибалд је био сличне судбине. Родитељи су одбацили малог бинтурога.

„Зоолошки вртови јесу јединствене установе по томе што нам је свака животиња битна и о свакој животињи морамо да водимо рачуна, а поготово када су у питању овако ретке и угрожене врсте као што је бинтуронг, који у природи рапидно нестаје из високих крошања индонежанских шума због губитка хабитата“, објашњава Овари.

Према његовим речима, Врт покушава да фокусира збирку на животиње којима је то потребно, попут брадана, супова и других животиња које су угрожене.

„С друге стране, приближавамо чудо живота малишанима у Београду овде у беби зоо-врту, где и јесте поента да они могу да виде бебе са својим родитељима, да виде како живот настаје“, закључио је Овари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се