Читај ми!

Хук воде који подсећа на Мокрањчеве ноте – заблистале Мокрањске стене

Мокрањске стене су јединствен туристички потенцијал неготинске општине. Овог викенда су поново заблистале, јер су неготински планинари и мештани села Мокрање очистили простор од комуналног отпада и пластичних флаша.

Сиколска река, крчећи пут до Тимока, образовала је фантастичан водопад и језеро. Међутим, људски немар је учинио своје, тако да уместо да буде туристичка атракција, водопад је у сенци комуналног отпада. 

„Планинарско друштво има једну свету акцију, еколошку, да чисти. То да ми не дирамо, то нема ко. То не ради комунално, то није задужен нико, ми то радимо у оквиру нашег планинарског деловања", изјавио је пензионер Никола Плавшић.

Мокрањске стене су још у време СФРЈ биле право место за окупљање омладине, односно туриста са подручја Неготинске Крајине, али и широм тадашње државе.

Веома често ове стене биле су права дестинација за излете, а некада је језеро служило и као купалиште.

„Људи уживају у природи, овде је чист ваздух, нетакнута природа, поготово сад у овој ситуацији у време пандемије, овде је здраво, чисто, незагадјено, чиста природа“, каже Живојин Ницуловић из села Мокрање.

Мештани кажу и да је њихов славни суграђанин Стеван Стојановић Мокрањац користио водопад као додатну енергију у свом стваралаштву.

„Мокрањац је сигурно био овде у неком свом времену, зато што је то тад било, али сугуран сам да није било овако, са овим флашама са овим еколошким отпадом", рекао је Бобан Ђорђевић из планинског друштва „Дели Јован“ из Неготина.

Данас овде нема туриста, тек понеки кампери дођу са почетком пролећа да чују хук воде која тече као Мокрањчева музика.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се