Читај ми!

Делфини имају сличне особине личности као људи

Упркос томе што су еволуирали у потпуно различитим срединама, делфини и људи развили су низ сличних особина личности, открили су британски истраживачи.

Познати су по свом пријатељском односу према људима. У води нам често прилазе показујући да желе да се играју. Постоје и многе приче о делфинима који су штитили бродоломнике од ајкула.

Такође, скачу изнад површине воде често изводећи праве акробације, а за сада не постоји научно објашњење за овакво понашање.

Студија, објављена у стручном часопису за упоредну психологију, Journal of Comparative Psychology, проучавала је 134 делфина, оба пола, у осам објеката широм света, при чему је особље процењивало личност сваке јединке.

Резултати студије открили су сличност одређених особина личности, посебно када су у питању радозналост и друштвеност.

Студија је помогла истраживачима да схвате како су се одређене особине људске личности развијале независно од непосредног окружења.

Ове сличности уочене су код делфина, упркос томе што су се развијали у потпуно другачијем окружењу од примата, а последњи заједнички предак живео је пре око 95 милиона година.

Виша интелигенција и пет заједничких особина

Др Блејк Мортон који предаје психологију на Универзитету у Халу и водећи аутор студије, нагласио је да је ово истраживање прво у којем се личност делфина проучава на овај начин.

„Делфини су сјајне животиње за овакво проучавање, јер су, попут примата, интелигентни и друштвени. Узимајући у обзир да фактори попут интелигенције утичу на личност, делфини би требало да имају сличне особине личности као примати“, рекао је Мортон.

Према његовим речима, делфини имају мозак већи од онога што је потребно за одржавање основних телесних функција, што значи да им вишак мождане материје омогућава вишу интелигенцију, а паметне врсте су често радознале.

Мортон је објаснио да је општеприхваћено да је људска личност дефинисана са пет особина, које се појављују код свих људи независно од околине: отвореност, савесност, друштвеност, допадљивост и неуротичност.

„Научници и даље у потпуности не разумеју зашто се наше понашање своди на ових пет особина, а један начин да то постигнемо јесте да се упоредимо са другим животињама и видимо шта имамо заједничко са њима, и зашто“, навео је Мортон.

Истраживање под називом Personality Structure in Bottlenose Dolphins, започето је 2012. године, а међународни тим стручњака анализирао је понашање делфина широм света, укључујући Мексико, Француску, САД, Бахаме и Кајманска острва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се