Читај ми!

Како да негујете своје зелене кућне љубимце из тропских крајева

Стручњаци кажу да у просечном стану треба гајити бар пет собних биљака које ће нам пречишћавати ваздух. Док баштенско биље мирује, тропско цвеће у затвореном простору и даље захтева негу, а Данијела Гламочак у „Ритму врта“ открива које тропске биљке треба држати у дневној соби, а које у купатилу.

Познато је да тропске биљке које украшавају наше домове траже много влаге и топлоте. Оптимална влажност за њих је преко 60 процената, што је у становима тешко постићи, јер толика количина влаге не прија човеку.

„Ја их стављам у фазу мировања. Велике адаме, еве или колоказије које су велике, због простора њима исечем зелену масу и ставим их у трап или неку пиљевину, перлит у некој прохладној просторији. Да не мрзне, до 10 степени максимално, јер свака биљка после 10 степени и преко тога почиње да расте. Ако повећамо температуру на 15 степени, а нема светла, долази до деформације, биљке труну рађају се разни микроорганизми“, објашњава Дејан Драгићевић.

Ако имате услова, држите их на светлу на температури од 10 до15 степени и заливајте два пута мање него током лета. Пре заливања ипак треба проверити да ли је земља сува, јер биљке лакше издржавају без воде, него са много воде.

„Папрат воли пуно влаге, залива се једном недељно и зими, и добро је држати је у кухињи или купатилу где је нека влага. Орхидеја треба да буде уз јужни прозор и на 14 дана је потапати у воду. Већина биљка не воли промају, ако желите антуријум да вам живи, леп, али деликатан, кад га полијете не отварајте прозор. Замија воли полу хладовину, кактуси се мало поливају, слоново стопало се такође мало полива, драцена врло мало воде“, додаје Драгићевић.

Уколико претерате с водом ове биљке ће набубрити. Корен када се извади мора бити беле боје. Уколико је сив или има непријатан мирис, одмах треба престати са заливањем. Најопасније је када почне да трули. То се веома тешко лечи. Може да се извади, очисти од земље и прелије активним угљем или куркумом, мада у већини случајева биљка врло брзо увене, напомиње саговорник Данијеле Гламочак. 

Поред заливања које не трба да буде баш често потребно је редовно орошавање што спада у начин одржавања влаге у ваздуху.

„Требало би да се биљке орошавају одлежалом водом без каменца, јер многе биљке то не подносе, хлор поготово. Најбоље би била кишница. Још једна мала тајна, у воду са којим поливате ставите мало лимунтуса, на пет литара једну кесицу, јер је вода са чесме направљена за човека а не за биљке, оне воле мало киселију средину“, открива Дејан Драгићевић.

Саветује и да биљке групишемо на једно место, а између њих ставите велику чинију са водом која ће испаравати и тако биљкама обезбедити потребну влажност ваздуха.

Најбољи знак да је у просторији превише сув ваздух, на биљкама жуте крајеви листова и суше се.

Иако су нам биљке пре свега украс, то су, ипак, наши живи зелени кућни љубимци и треба да водимо рачуна о њиховим потребама. Не треба их зими често премештати, држати на промаји, али ни ђубрити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво