Читај ми!

Разврставање отпада уместо гомилања на дивљим депонијама - показни пут за све неодговорне

Када је о загађењима реч, највећа сметлишта нису депоније, где се отпад одлаже системски, већ оне дивље - поред саобраћајница, у природи, на улицама, излетиштима. У Пожеги је, у оквиру Еко-школе „Инмолда", организовано чишћење, како би се, по ко зна који пут до сада, скренула пажња на неодговорно понашање и бригу о животној средини.

Око 60 ученика Техничке школе, који се образују по дуалном систему, учествовало је и у акцији чишћења отпада као последице неодговорности, и показатеља некултуре. 

Професори сматрају да је овај вид практичне наставе користан.

„Отпад на све стране око нас. Овако они у неком смислу едукативно утичу на своје генерације и своје младе колеге да то не буде тако", рекао је Зоран Јотић из Техничке школе Пожега.

Да се и код нас отпад може селекционисати на одговоран начин сведочи пример пожешког предузећа, које је узор за целу земљу.

Батерије, тонери, отпадна уља, метал, органски отпад, практично свака врста отпада разврстана је у кругу предузећа, а рециклажа је препуштена фирмама које се баве тим послом.

„Ми тим овлашћеним фирмама даље предајемо тај селектовани отпад и ми смо ту са нашом причом завршили шта даље са тим отпадом. То више није наш проблем. Значи, наш је само проблем да свим запосленим наметнемо добру навику, а то је да после формирања некаквог отпада да га одложе на место где он припада", изјавио је Томислав Милетић, професор практичне наставе „Имолд" Пожега.

У којсерићком крају све више је произвођача домаћих сокова, али они кажу да не постоји фирма која рециклира неполомљено стакло.

„Да би можда могао да се појави неко ко би радио откуп тог стакла и поновно прање, стерилизацију... и онда да поновно продају нама, као произвођачима, где би смо ми радо то откупљивали. Нека буде иста цена која је нове флаше, али да радимо мало неке лепе, еколошке ствари", рекла је Марија Благојевић, директорка женске задруге „Косјерка" из Косјерића.

Уз то, рециклажом се може и зарадити, али је пре свега неопходно одговорно понашање свих и, наравно, стварање услова да сваки појединац разврста отпад и одложи га на предвиђено место.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво