Читај ми!

„Амазон“ се узда у енергију холандског ветра

Компанија „Амазон“ најавила је да планира куповину половине производње нове ветроелектране у Холандији. Снабдевање погона струјом из ветропарка биће „Амазонов“ највећи пројекат обновљиве енергије на једном месту до сада.

Компаније „Шел“ и „Енеко“ добиле су дозволу за изградњу ветропарка снаге 759 мегавата у Северном мору прошлог јула, а „Амазон“ је сада склопио договор да купује више од 380 мегавата њихове производње за своје погоне у Европи, јавља Ројтерс.

Пројекат под називом "Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project" биће „Амазонов“ највећи пројекат обновљиве енергије на једном месту до сада. Очекује се да ће приобални ветропарк почети са радом до 2023. године.

Смештен на 18,5 километара од холандске обале, ветропарк ће се простирати на површини од 125 квадратних километара, а парком ће управљати конзорцијум "CrossWind", који је заједнички подухват „Шела“ и „Енека“.

Планирано је да се у парку налази 69 огромних ветротурбина компаније „Сименс Гамеса“ снаге 11 мегавата и пречника ротора 200 метара.

Ветроелектрана ће обухватити пет технолошких прототипа који имају потенцијал да буду имплементирани у пуној мери у будућности, укључујући плутајући соларни парк и „оптимално подешене турбине“.

Технолошки гигант који постаје зелен

Као и остали технолошки гиганти, „Амазон“ настоји да своје милијарде искористи да плаћа што више обновљивих извора енергије и на тај начин смањи емисију угљен-диоксида у свом пословању.

Центри ове компаније широм света користе огромне количине електричне енергије за рад рачунара у пословању „Амазона“ и других компанија.

Претходних година, „Гринпис“ је оптуживао „Амазон“ да је тајанствен у погледу извора енергије које користи за напајање својих пословних центара, којима управља фирма "Amazon Web Services". „Амазонова“ ћерка-фирма негирала је те наводе.

„Амазон“ се такође нашао на удару критика због повећаног загађења које изазива авионима и комбијима и због употребе превелике количине картона приликом паковања својих производа.

Амерички технолошки гигант брани се тврдњама да је паковање које користи 100 одсто обновљиво и да не користи пластичне кутије нити за везивање користи пластичне материјале.

У компанији наводе да ће их холандски пројекат приближити циљу да до 2040. године послују са нула посто емисије угљеника и омогућити да до 2025. године 100 одсто енергије коју користе буде из обновљивих извора, што је пет година раније него што је раније планирано.

Компанија је саопштила да сада широм света има 187 пројеката за напајање соларном енергијом и енергијом ветра. То укључује 125 соларних кровних инсталација на огромним складиштима.

„Највећа соларна кровна инсталација у Европи налази се у Великој Британији и еквивалентна је површини 28 фудбалских терена, што значи да може произвести довољно снаге за 700 домова током једне године“, наглашава се у саопштењу „Амазона“.

Компанија са поносом истиче да је највећи корпоративни купац обновљиве енергије на свету те да њени пројекти обновљиве енергије сада генеришу више од 6,9 гигавата и испоручују више од 20 милиона мегават сати енергије годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво