Читај ми!

Јапан ће контаминирану воду из нуклеарке у Фукушими испустити у море

Јапанска влада је одлучила да, скоро деценију после инцидента у нуклеарној електрани Фукушима, испусти контаминирану воду из уништеног постројења у море, објавили су локални медији.

Нуклеарна електрана „Фукушима“ оштећена је после разорног земљотреса и цунамија 2011. године. Контаминирана вода из постројења је дугогодишњи проблем Јапана, а више од милион тона течности се налази у цистернама.

Јапански министар индустрије Хироши Каџијама напомиње да још увек није донета коначна одлука, али да се тај проблем мора убрзо решити.

Очекује се да ће ова одлука изазвати реакције суседних земаља, пре свега Јужне Кореје, која је већ почела да храну која потиче из Јапана тестира на радијацију, преноси Ројтерс.

Лист Асахи симбун преноси да би за спровођење такве одлуке требало око две године, јер контиминирана вода пре испуштања у море, односно Тихи океан, мора бити пречишћена.

Компанија „Токио електрик“ се пре две године извинила пошто је установљено да њихов систем за филтрацију није уклонио све опасне материје из воде, као и да планира да уклони све радиоактивне делове из воде, осим тритијума који се тешко одваја, а релативно је безопасан.

Прошле недеље су представници јапанске рибље индустрије ургирали да влада не дозволи испуштање контаминиране воде из Фукушиме у океан, јер ће им то уништити ово мало угледа што су успели да поврате после хаварије у нуклеарној електрани.

У међувремену, Јужна Кореја је забранила увоз морских плодова из региона Фукушиме и тражила од јапанског изасланика при амбасади у Сеулу да објасни како Токио планира да реши проблем са контаминираном водом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије