Читај ми!

Представљени „зелени пројекти” - за радна места и чистију околину

Масовније сакупљање стакленог отпада, већа рециклажа стакла, батерија и сијалица за 20 одсто у наредних неколико година, као и развој модела циркуларне економије који би омогућио отварање 30.000 нових радних места, главни су циљеви Наледових „зелених“ пројеката за подршку заштити животне средине, који су представљени на Миксер фестивалу 2020.

Извршна директорка Наледа Виолета Јовановић каже да су пројектни циљеви организације усклађени с приоритетима наведеним у извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу европских интеграција за 2020. 

Извештај указује на потребу да се успостави стабилан извор финансирања за заштиту животне средине, повећање стопе одвајања и рециклаже и боље управљање отпадним водама.

„Тренутно се из буџета за животну средину издваја 0,5 посто БДП-а. Да бисмо испунили приоритете Европске уније, предуслов је да се повећају издвајања на више од један посто БДП-а односно за око 500 милиона евра годишње. Локалне самоуправе имају у томе важну улогу, јер у просеку између 35 и 60 одсто новца из националног буџета се пребацује њима на управљање, пре свега за улагање у комуналну инфраструктуру", навела је Јовановићева.

Наледов Савез за заштиту животне средине, с циљем унапређења система финансирања, тренутно ради анализу о опорезивању у тој области, а идеја је, према речима Јовановићеве, да се доследно примени принцип „загађивач плаћа“, чиме би се, додаје, индустрија подстакла да смањи загађење.

У Србији се, иначе, годишње „произведе" 12 милиона тона отпада, од којих се чак 10 милиона ни на који начин не третира и загађује животну средину.

Уколико би се, пре свега отпад од хране, амбалаже, електронског и електричног отпада, применом модела циркуларне економије поново употребљавао у производњи, то би могло да отвори до 30.000 нових радних места.

То су показале процене ефеката увођења тог система, наведене у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)" који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Донације уз подршку привреде 

План је и да се у наредних неколико година повећа стопа рециклаже за 20 процената у оквиру пројекта „Повећање стопе рециклаже за батерије и сијалице у Републици Србији".

У Србији се сакупи између 80 и 100 тона оваквог отпада годишње, и зато је потребно унапредити законски оквир како би се регулисали његови токови.

Напредак је могућ и у делу прикупљања и рециклаже стаклене амбалаже, с обзиром на то да сваки грађанин годишње направи више од 50 килограма амбалажног отпада, а значајан проценат од тога је стаклени отпад за који нема капацитета за потпуну прераду.

Како би се успоставио одрживи систем, кроз пројекат се донира 300.000 евра за првих 600 контејнера у Нишу и Сомбору, који су део неопходне инфраструктуре за правилно управљање стакленим амбалажним отпадом.

Донација је део регионалног пројекта „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану", који спроводе НАЛЕД, Секопак, Апатинска пивара и ГИЗ у оквиру Девелоп програма, а у сарадњи са партнерским организацијама из Северне Македоније и Босне и Херцеговине.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво