Читај ми!

Да бисте уживали у гљивама, прво их морате добро упознати

Удружење гљивара Шумадије, основано пре 20 година, прикупило је и пописало на стотине врста гљива. Организују изложбе и едукативне програме о различитим и занимљивим врстама, јер је за брање овог дара природе, пре свега, потребно знање.

Различитих су боја и укуса. Могу бити горке, љуте, али и слатке. Мирушу на анис, харинге, кестен и бели лук, а оне најлепше су, често и најотровније. Многе по изгледу и не подсећају на гљиве. За њихове љубитеље и сакупљаче оне су неисцрпна тема, који наглашавају да су гљиве један од најздравијих плодова који можемо да пронађемо у природи.

„Само гљиве ничим нису третиране, а човек нити доприноси њиховом расту, ових који су природи, нити њиховом узгоју“, напомиње Снежана Живковић из Гљиварског друштва Шумадије.

А, да би их пронашли, гљивари прелазе на стотине километара, по шумама, јаругама, влажним местима.Траже угрожене и ретке врсте како би заштитили њихова станишта. На Копаонику и Гочу, Шумадинци су пронашли две са европске листе најређих гљива.

„Домаћи назив јој је 'шумски чича' или 'старац из шуме'. Врло је атрактивна гљива. Друга је podoscifa multizonata, нажалост за њу имамо само латинско име“, наводи Ненад Милосављевић, председник Гљиварског друштва Шумадије.

Вишегодишња теренска истраживања по шумама и ливадама, гљивари Шумадије су уобличили у научне радове и књиге. Србија је богата разним врстама гљива, драгоценим и цењеним широм света. За већину и не знамо.

„Србија још нема чек листу гљива, шта је све на нашим пространствима. Последња чек листа је рађена, колико се ја сећам, 1996/97. године. Што се тиче макрогљива, ја бих рекао да има око 5.000 врста“, наглашава професор Небојша Лукић.

У таквом изобиљу, које пружа природа, дешавају се грешке и искусним берачима. Иако је две деценије у свету гљива, Душан је убрао и појео, срећом малу количину, отровне зелене пупавке.

„Направио сам чорбу, појео сам ту чорбу и после 15 сати је дошло до тровања. Што је дуже то кумулативно дејство, то је веће и тровање“, објашњава Душан Матејић.

Зато Удружење гљивара Шумадије, користи сваку прилику да грађанима прикаже што већи број гљива и да их образује. Изложба је за уживање, али за брање је, пре свега, потребно знање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво