Читај ми!

Бактерија кривац за смрт 11 слонова у Зимбабвеу

Бактеријска инфекција, коју је можда узроковало конзумирање неких отровних биљака, могла би бити узрок смрти 11 слонова у шуми у западном Зимбабвеу, навели су званичници.

Тела слонова откривена су прошле недеље у шуми Пандамасуе, смештеној између националног парка Хванге и водопада Викторија. 

„Хране је мало током ове сушне сезоне. Постоји проблем пренасељености животиња, па млади углавном једу било шта, а неке биљке су отровне. То би могао бити узрок бактеријске инфекције, али то још увек морамо доказати. Научници раде на томе", рекао је Тинаше Фараво, портпарол Националних паркова Зимбабвеа и Управе за управљање стаништима дивљих животиња.

Пронађени су мртви млади слонови са кљовама, што је искључило сумњу на криволов.

Последњих година ловокрадице у Зимбабвеу отровале су десетине слонова цијанидом, а затим су узеле кљове да би их продале илегалним трговцима.

Истрага ће такође покушати да утврди постоји ли веза између смртних случајева ових слонова и смртних случајева пријављених у суседној Боцвани. 

Научници још истражују случај смрти од прошлог месеца више од 275 слонова у области делте Окаванго у Боцвани. Криволов, тровање и антракс такође су искључени као узрок.

Боцвана има највећу популацију слонова на свету, процењену на 156.000 јединки а Зимбабве другу по величини, процењену на 85.000. Прошле године је око 200 слонова у Зимбабвеу умрло од глади као резултат суше у земљи.

Зимбабве тврди да би требало дозволити продају неких  слонова страним зоолошким вртовима како би се домаћа популација растеретила и да би се прикупило више новца за њихову заштиту.

среда, 29. март 2023.
8° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века